ZNATAN RAST CIJENA

OD PONOĆI SKUPLJA SVA GORIVA: OVO SU NOVE CIJENE Sada će i vozači dizelaša punjenje tanka plaćati 500 kuna

Rast cijena naftnih derivata na mediteranskom tržištu te nove, više trošarine, od ponoći će vozači osjetiti na benzinskim postajama na kojima će derivate plaćati 18 do 57 lipa po litri više nego do sada.

Ministarstvo gospodarstva utvrdilo je i objavilo najviše maloprodajne cijene derivata u razdoblju od 23. srpnja do 5. kolovoza, a kako naftne kompanije u pravilu derivate prodaju po tim najvišim cijenama, od sutra će cijene benzina biti više 56 do 57 lipa po litri, eurodizela za oko 41 ili 42 lipe, a plavog dizela i loživog ulja za 18, odnosno 19 lipa po litri.

U skladu s tim poskupljenjem, kako se neslužbeno doznaje, kretat će se i cijene na Ininim benzinskim postajama, pa će se od ponoći eurosuper BS 95 prodavati po cijeni od 10,64 kune po litri (do sada 10,08 kuna), a eurosuper BS 95 class po 10,69 kuna (do sada 10,13 kuna).

Motorni benzin eurosuper BS 98 plus class od ponoći će se prodavati po cijeni od 10,96 kuna (do sada 10,39 kuna).

Eurodizel BS će se od sutra na Ininim postajama prodavati po 9,92 kune (do sada 9,50 kuna), a eurodizel BS class po 9,99 kuna (do sada 9,58 kuna)

Nova cijena plavog dizela od sutra je 6,29 kuna (do sada 6,11 kuna), a loživog ulja s oznakom euro 6,75 kuna (do sada 6,56 kuna).

Za same vozače nove cijene znače i da će za najprodavanije derivate, eurosuper 95 i eurodizel od sutra za spremnik od 50 litara trebati 30-ak, odnosno 20-ak kuna više nego do sada. Naime, do sada su za spremnik od 50 litara eurosupera 95 plaćali 504 kune, dok će od ponoći za to trebati izdvojiti 532 kune, a spremnik od 50 litara eurodizela, umjesto dosadašnjih 475 kuna, plaćat će 496 kuna.

Na znatniji rast cijena derivata utjecalo je i stupanje na snagu nove uredbe o trošarinama na naftne derivate kojom su te trošarine povećane od 11 do 21 lipe po litri, što je u postotku porast trošarina od 4,47 do 6,63 posto.

Istodobno su pak znatnije porasle i cijene derivata na mediteranskom tržištu.

Po podacima koje je danas objavila Ina na svojim internet stranicama, u protekla su dva tjedna kotacije benzina na mediteranskom tržištu porasle za 6,66 posto, a kotacije plinskih ulja porasle su do 3,93 posto. Istodobno je tečaj dolara u odnosu na kunu ojačao, za 1,18 posto u odnosu na prethodno obračunsko razdoblje.

A upravo kretanje cijena derivata i tečaja dolara su elementi na temelju kojih se svaka dva tjedna korigiraju cijene naftnih derivata i to sukladno Pravilniku o utvrđivanju najviših cijena naftnih derivata.

Temeljem tog pravilnika, Ministarstvo gospodarstva utvrđuje i objavljuje najviše maloprodajne cijene, no uz derivate po tim cijenama, naftne kompanije mogu imati i derivate po nešto višim cijenama i to derivate s dodanim multifunkcionalnim aditivima. No, u tom slučaju moraju kupcima omogućiti i kupnju pojedinog naftnog derivata bez dodanih aditiva, a na benzinskim postajama na kojima nema te mogućnosti moraju imati maloprodajnu cijenu koja je jednaka ili niža od cijene koju je za taj naftni derivat objavilo Ministarstvo.

Dobar dio naftnih kompanija na nekim benzinskim postajama ima takve derivate, a najčešće je riječ o eurosuperu 95 i eurodizelu. U slučaju Ine riječ je o postajama na kojima se, uz eurosuper 95 i eurodizel, prodaju i derivati s oznakom class (eurosuper 95 class i eurodizel class).

Uz derivate s dodanim aditivima, naftne kompanije i na postajama na autocestama mogu slobodno utvrđivati visinu premije, pa tako imati i nešto više cijene od najviših cijena koje utvrdi Ministarstvo gospodarstva.

Vozačima je stoga najbolje na internet stranicama pojedine kompanije provjeriti koje derivate imaju i po kojoj cijeni, jer je Pravilnik obvezao naftne tvrtke da na svojim mrežnim stranicama imaju objavljene trenutno važeće cijene derivata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 04:06