ZORAN MILANOVIĆ

‘Od početka upozoravam da je ovo užasno opasna situacija... Nije glavni problem nuklearno oružje, nego nešto drugo‘

Natežem se i rječkam s onima koji su do jučer Putinu virili iz džepova sakoa, rekao je.

Zoran Milanović

 Tom Dubravec/Cropix

Predsjednik Zoran Milanović bio je gost na konferenciji Dan velikih planova koja se danas održava u Zagrebu, a zatim je stao pred novinare i komentirao aktualne političke teme.

Na početku je komentirao govor ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju te poručio da će Moskva, ako Zapad nastavi s "nuklearnim ucjenama", odgovoriti svom snagom svoga arsenala.

- Ne znam, od početka upozoravam da je ovo užasno opasna situacija. Natežem se i rječkam s onima koji su do jučer Putinu virili iz džepova sakoa, kazao je predsjednik Zoran Milanović, a prenosi N1.

- Pobijediti, dobiti, Rusija mora toliko oslabiti da ne može napraviti ništa slično. Vidimo da ona uporno nastavlja..., rekao je.

- Meni preostaje jedino da nekako olakšam dušu, ali nisam zbog toga da bi olakšao svoju dušu i napravio štetu Hrvatskoj... Pazim što govorim, ali između toga da ne govorim ništa i klimam glavom, i da govorim nešto, izabrao sam da govorim nešto, rekao je.

Na pitanje ima li Hrvatska plan ako dođe do nuklearnog rata, Milanović je kazao da Hrvatska nije sudjelovala u ključnim odlukama.

- Niti smo Poljaci, niti smo upali u Ukrajinu, niti smo donosili ključne odluke. Ušli smo u NATO s primarnim ciljem da nas Amerikanci zaštite od barbarizma i opasnosti iz Beograda. Dakle, niti nas se pita, niti dodatno sudjelujemo. Svaka odluka treba biti dobro balansirana. A ne da netko to koristi za osobni probitak, rekao je Milanović, dodavši da Hrvatska nije nuklearna sila.

- Ukrajina nije članica NATO-a… Ne možemo se obećavati svakome, rekao je Milanović.

- Što se tiče nuklearnog oružja, Putin to svako malo ponovi, ali ja to ne vidim kao glavni problem u ovom trenutku... Ali vidim problem da Rusija ekonomski nije slomljena, a trebala je biti u par mjeseci. Dogodilo se upravo suprotno, rekao je Milanović.

Komentirao je i najnovije uhićenje po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja.

- Nama se stalno spočitava da krademo europski novac, a to je naš novac. Mi smo jako tanko iznad vode i onda živiš stalno u strahu da će doći europski istražitelj. To je naš novac, a ne europski novac. Ako ga i ima, to je vrlo malo, rekao je predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:48