VLADA

Od drž. imovine očekuju 3,4 mlrd.

Zagreb, 301014. Markov trg.Banski dvori.Redovna sjednica Vlade.Na fotografiji: Fred Matic i Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Ukupni proračunski prihod od upravljanja državnom imovinom u 2015. godini trebali bi iznositi 3,4 milijarde kuna, navodi se u Planu upravljanja imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske koji je u četvrtak usvojila Vlada.

Po podacima iz plana, nešto više od milijardu kuna planirani je prihod od nekretnina, dok bi se prodajama tvrtki, odnosno prodajama dionica tvrtki na Zagrebačkoj prikupilo ukupno oko milijardu i pol kuna, a oko 866 milijuna kuna očekivani je proračunski prihod od dobiti trgovačkih društava u državnom ili većinskom državnom vlasništvu.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u planu najavljuje i kako će se radi unapređivanja transparentnosti postupka izbora uprava i nadzornih odbora trgovačkih društava u državnom vlasništvu, od iduće godine uprave tih tvrtki birati na javnom natječaju, a Vlada se, umjesto natječaja, može odlučiti i na postupak pronalaska kandidata preko specijaliziranih agencija (head hunting). Javne natječaje provodio bi DUUDI iz kojeg također najavljuju i da će, radi osiguranja transparentnosti, uz registar uprava i nadzornih odbora objaviti biografije izabranih pojedinaca.

Vlada je danas prihvatila i izvješće o provedenoj politici koncesija u 2013. godini. Tijekom prošle godine došlo do blažeg pada koncesijskih prihoda, bili su manji za otprilike 159 milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu, te su iznosili 1,1 milijardu kuna.

Vlada je danas donijela i odluku o potvrđivanju Ugovora o zajmu između Republike Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za modernizaciju sustava socijalne zaštite. Ugovor je potpisan 25. rujna ove godine s ukupnom vrijednošću od 70 milijuna eura. Prema uvjetima ponuđenim od IBRD-a zajam će biti odobren na 20 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:36