VLADA POPUSTILA

Od 1. srpnja ukida se krizni porez za milijun radnika i penzionera

 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Radnici i umirovljenici čija mjesečna neto primanja iznose manje od 6000 kuna, od 1. srpnja više neće plaćati krizni porez - najavila je na današnjoj sjednici Vlade premijerka Jadranka Kosor.

- Od 1. srpnja ukinuli bismo nižu stopu posebnog poreza od dva posto, koja se obračunava na plaće, mirovine i ostale primitke od 3000 do 6000 kuna - poručila je Jadranka Kosor, dodavši da je odluka o tome “pala” na užem Vladinu kabinetu te je sljedećih tjedana i mjeseci još treba operacionalizirati.

Krizni porez po stopi od dva posto trenutačno plaća 721.000 radnika i 190.000 umirovljenika. Za ukidanje tog poreza nedavno su se zauzeli i premijerkini savjetnici, poput Sandre Švaljek koja je upozorila da je on samo produbio recesiju te da ćemo njegovim zadržavanjem teško izaći iz krize jer guši potrošnju.

Priprema za izbore?

Hrvatska je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u prošloj godini zabilježila pad prometa u trgovini na malo od 15,3 posto.

- Vjerujem da će ovu odluku dobro primiti i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) - rekla je premijerka, poručivši da je njezin cilj potaknuti potrošnju.

Prema riječima Damira Kuštraka, predsjednika HUP-a, radi se o dobrom potezu koji će potaknuti potrošnju i sezonsko zapošljavanje. No, u sindikalnim krugovima su oprezniji.

- Sad bismo se još trebali veseliti što Vlada ukida jedan svoj krivi potez - izjavio je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata. U SDP-u ne isključuju ni mogućnost da iza tog poteza stoji priprema terena za prijevremene izbore.

- Građanin s primanjima od 4000 ili 5000 kuna mjesečno muku muči s minusima, pa o povećanju potrošnje niti ne razmišlja. Premijerka je time priznala da je oštetila proračun. Ona je odgovorna za 70.000 ljudi koji su iz gospodarstva završili na burzi rada - istaknuo je Slavko Linić, ekonomski strateg SDP-a.

Ukinuti nultu stopu PDV-a

I neovisni ekonomisti smatraju da bi država trebala ukinuti “harač” u cjelini. Naime, građani s mjesečnim primanjima većim od 6000 kuna bolji su potrošači, a na njihove će se dohotke “harač” i dalje obračunavati, i to po stopi od četiri posto.

Pitanje je i kako će proračun izdržati ukidanje niže stope kriznog poreza. Od tog je poreza, naime, u ovoj godini planirano oko 2,2 milijarde kuna, od čega se polovica ubere po stopi od dva posto.

- Država bi trebala povisiti trošarine na cigarete i alkohol te uvesti trošarine na energente. Trebala bi ukinuti i nultu stopu PDV-a - poručio je Ante Babić, neovisni ekonomist. No, u Vladi tvrde kako je malo vjerojatno da će se odlučiti za takvo što.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 10:32