VESNA PUSIĆ

‘Oči svih lidera sada su uprte u izbore koje slijede, i u skladu s tim vodit će svoju domaću politiku‘

Izlaznost na europske izbore u Hrvatskoj je tradicionalno mala, a na ovim izborima je bila manja i od očekivanog

Vesna Pusić

 /N1

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u emisiji Novi dan N1 televizije komentirala je rezultate europskih izbora na kojima je izabrano 12 zastupnika koji će narednih pet godina provesti u Europskom parlamentu. Pusić tvrdi kako su rezultati izbora, što se tiče Hrvatske, očekivani.

“Ima određenih poruka u rezultatima. SDP je u veljači imao podršku oko 13 posto, smatralo se da ih je najava Milanovića da će biti premijer digla na 26, otprilike ovoliko koliko su sada dobili. Međutim, sada su s Borzan, Matićem i Piculom ponovili rezultat s izbora. To je dobro i indikativno za SDP”, govori Pusić. Prema njenim riječima, bilo bi logično da dođe do promjene na čelu ove stranke.

Izlaznost na europske izbore u Hrvatskoj je tradicionalno mala, a na ovim izborima je bila manja i od očekivanog.

“Generalna izlaznost je bila manja na ovim europarlamentarnih izborima nego na prošlim. Naši izbori su slijedili iza naših parlamentarnih izbora što je sigurno utjecalo na izlaznost. Jedni izbori slijede brzo iza prethodnih jasno je da će biti manja izlaznost. Drugi razlog je što ljudi nisu sasvim sigurno što je EP. Izvori za EP, po mom mišljenju, su neka vrsta vrlo važnog, detaljnog ispitivanja javnog mišljenja. Jer se glavne odluke pripremaju u Komisiji i donose u Vijeću. Nije sasvim jasno što se događa u EP-u. Mislim da bi trebali imati jaču komunikaciju s javnošću. Dok je ovako niska izlaznost, ispitivanja pokazuju da je podrška EU-u u Hrvatskoj vrlo zdrava. Ne bih rekla da je to odraz nezainteresiranosti ili indiferentnosti prema EU-u, nego ovih elemenata koje sam navela ranije”, kaže Pusića.

Bivša ministrica ne očekuje promjene u smjeru EU-a.

“Na temelju sastava parlamenta ne, ali to je indikator državama članicama što bi se moglo dogoditi na nacionalnim izborima. Pobjednici su definitivno Pučani,stranka desnog centra. U nekim državama je desnica, očekivano, ta tvrda, ekstremna desnica, postigla bolje rezultate. Njemačka je među tim zemljama, AfD je predesno i za grupaciju u kojoj je Marine LePen. Ali Pučani su u Njemačkoj postigli daleko najbolji rezultat. Francuski predsjednik je raspisao izbore za kraj ovog mjeseca. Svi lideri će gledati ove rezultate i u skladu s tim voditi svoju domaću politiku. Ako se u državama članicama pojavi snažna desnica na izborima… U EK se šalju povjerenici, a u Vijeće idu premijeri, ako se tu skrene udesno, moglo bi doći do promjene europske politike, ali EP ne ukazuje na to”, pojašnjava Pusić.

Dodaje i kako su važna tema koja je rezultat sporosti i pogrešne europske politike svakako – migracije.

“Upravo tu su ekstremno desne stranke to koristile kao instrument sijanja straha. Što se tiče zelenih politika, tu je došlo do snažnog otpora poljoprivrednika i seljaka kroz cijelu Europu koji smatraju da se time otežava njihova proizvodnja i njihov ekonomski status. Famozna europska zajednička poljoprivredna politika… O reformi toga se razgovara barem 15 godina i nije se ništa napravilo, to će sigurno biti na dnevnom redu”, smatra bivša ministrica.

Pusić smatra da desnica ne nudi bolja rješenja, oni u svojim državama nisu na vlasti.

“Izbori za EP reflektiraju u velikoj mjeri raspoloženje prema domaćim strankama i liderima”, rekla je za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 17:11