‘UBOJICE U PROMETU‘

Očekuje nas udarni vikend na cestama, policija kreće u veliku akciju: Ove 4 stvari bit će pod posebnim nadzorom

Preventivno-represivne aktivnosti policije provodit će se na svim važnijim cestovnim pravcima

Arhivska fotografija

 Marko Todorov/CROPIX

Ovog vikenda, zbog dolaska velikog broja motoriziranih stranih turista u Hrvatsku, odlaska naših građana na godišnje odmore, povećanog tranzita vozila, odnosno općenito povećanog intenziteta prometa na cestama, očekuju se gužve na prometnicama koje vode prema moru, priopćio je MUP.

Dosad su u 2024. godini smrtno stradala 37 motorista, u odnosu na njih 24 u istom razdoblju lani, što je više za 13 osoba ili 54,2 %. Skoro svaka treća smrtno stradala osoba u prometnim nesrećama nalazila se na mopedu ili motociklu. Kako se većina ovih prometnih nesreća događa zbog ljudske pogreške, odnosno grubog kršenja osnovnih prometnih propisa od strane sudionika u prometu, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvećuje sigurnosti cestovnog prometa, kao i njegovoj protočnosti.

Preventivno-represivne aktivnosti policije provodit će se na svim važnijim cestovnim pravcima koji iz unutrašnjosti vode prema moru, kao i na prilazima većim turističkim središtima, a najveća pozornost posvetit će se autocestama i važnijim državnim cestama. U njih će biti uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirat će se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno policijski službenici će se raspoređivati na prometne pravce koji se statistički iskazuju kao ugroženi i na kojima se odvija najintenzivniji promet.

Također, maksimalno će se u funkciju staviti i svi raspoloživi uređaji te oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge).

Fokus na ‘glavnim ubojicama u prometu‘

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji iskaču iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine "četiri glavne ubojice u prometu" - vožnja pod utjecajem alkohola, kretanje brzinama većima od dopuštenih, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna uporaba mobitela, ali i prekršaji motociklista.

S ciljem postizanja maksimalne moguće protočnosti cestovnog prometa, na opterećenim dionicama cesta (ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.), odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavit će se i fizičko upravljanje prometom.

Također, u vrijeme kad se očekuju najveće gužve, policijski službenici Ravnateljstva policije obavljat će neposredan nadzor odvijanja prometnih tokova, nadzor operativnog pokrivanja prometnica i organizacije upravljanja prometom, a za izvršenje navedenih zadaća koristit će se i helikopter.

image

Arhivska fotografija

Srdjan Vrancic/CROPIX

Ravnateljstvo policije i MUP stoga apeliraju na vozače da se pridržavaju prometnih propisa te posebno upozoravaju na sljedeće:

- prije polaska na godišnji odmor provjerite ispravnost vozila (provjerite ispravnost signalizacije, razinu ulja u motoru, stanje guma i tlak u njima, količinu tekućine u rashladnom sustavu, količinu tekućine za pranje stakala, stanje metlica brisača, posjedovanje odgovarajuće opreme i dr.);

- prije putovanja pravovremeno se informirajte o vremenskim prilikama i stanju na cestama;

- na putovanje krenite odmorni, odnosno izbjegavajte polazak na putovanje nakon završetka radnog vremena i ako je to moguće, izbjegavajte polazak na putovanje u vrijeme najvećih prometnih gužvi (petak popodne, subotu ujutro, nedjelju poslijepodne).

Osim toga, podsjećaju vozače i na sljedeće zakonske obveze i dužnosti:

- ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje;

- koristite sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu;

- pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu;

- koristite zaštitnu kacigu;

- brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, a naročito budite oprezni kod pojave prve kiše nakon dužeg sunčanog razdoblja (cesta postaje skliska i produžava se zaustavni put);

- poštujte ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom);

- poštujte ograničenja zadana promjenjivom prometnom signalizacijom prilikom vožnje autocestama;

- prilikom vožnje autocestom, krećite se krajnjom desnom prometnom trakom, a lijevu koristite samo za pretjecanje;

- na autocesti ne zaustavljajte niti parkirajte motorno vozilo, osim na površinama izvan kolnika koje su za to posebno uređene i obilježene;

- prilikom vožnje autocestom ne prelazite vozilom iz trake u traku (slalom vožnja), ne pretječite prometnom trakom za zaustavljanje vozila u nuždi, držite potreban razmak, ne požurujte vozila ispred sebe davanjem svjetlosnih i zvučnih znakova ili na drugi način niti izvodite bilo koju drugu radnju kojom ugrožavate ili dovodite u opasnost sebe ili druge sudionike u prometu;

- prilikom vožnje u koloni držite dovoljan razmak između vozila;

- bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja;

- u slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, pravovremeno se zaustavite, osvježite i odmorite;

- ne koristite mobitel tijekom vožnje, a ako je to nužno, koristite ga isključivo uz pomoć uređaja koji omogućuju njegovo korištenje bez upotrebe ruku i pridržavajte se naredbi policijskih službenika.

Istaknuli su i dodatne savjete te preporuke za vozače motocikala i mopeda:

- prije vožnje očistite vizir, stavite zaštitnu kacigu i pravilno je zategnite;

- uz zaštitnu kacigu, koristite i drugu zaštitnu opremu (jaknu, hlače, štitnike, čizme i rukavice);

- zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nosite svjetliju odjeću i kacigu "življih" boja, odnosno s reflektirajućim detaljima;

- poštujte ograničenja dopuštene brzine;

- prilagodite brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste);

- provjerite tlak u gumama;

- upalite dnevno ili kratko svjetlo;

- ne vozite pod utjecajem alkohola ili droga;

- prilikom vožnje u skupini, vozite u slijedu jedan iza drugoga i vozite sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika (iznimka je samo situacija kretanja kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tad treba kretati što bliže desnom rubu kolnika).

- Zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu na poštivanje prometnih propisa te međusobno tolerantno ponašanje i strpljenje, kako bi ovaj vikend protekao sa što manje stradalih na našim prometnicama. Želimo vam sigurno i sretno putovanje te ugodan odmor - zaključili su iz MUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 15:12