KREDITNI REJTING

Obveznice postaju financijsko ‘smeće’

ZAGREB - Bonitetna agencija Dun & Bradstreet snizila je u svojoj najnovijoj publikaciji očekivanja prema Hrvatskoj i trend promijenila s “rastućeg” na “padajući”.

To, zasad, nije pad kreditnog boniteta (rejtinga) Hrvatske.

Šukerova polemika

Ministar financija Ivan Šuker ovaj je put u pravu kada kaže da D&B “nije relevantna ni referentna bonitetna kuća za procjenu rizičnosti ulaganja u državne vrijednosne papire ili zajmove” i da investitori znatno više pažnje posvećuju ocjenama tri najveće agencije - Standard & Poor’s, Moody’s i Fitch Ratings.

Dvije od tri spomenute “relevantne” rejting agencije - Fitch i Standard & Poor’s - odavno su spustile svoja očekivanja od Hrvatske s pozitivnih na negativna. Samo je Moody’s do danas zadržao procjenu “stabilno”. Državni dug time se već našao na najnižoj investicijskoj razini i svako daljnje sniženje ocjene spustilo bi obveznice na razinu “financijskog smeća” (junk).

Domaći analitičari danas su načelno podržali ministra Šukera u izjavi da D&B nije “najrelevantnija agencija”, ali upozoravaju da ministar sve češće polemizira s međunarodnim institucijama

- Nemoguće je da je cijeli svijet u krivu, a Šuker u pravu - komentirao je za tportal makroekonomist Ante Babić.

Loša politika i rejting

Tvrdnja Ministarstva financija da “popularnost ili nepopularnost Vlade nije relevantno mjerilo povezanih rizika” samo je djelomično točna. Mjerilo rizika temelji se na “konzistentnosti Vladinih politika”, ali dobrih politika. Kada vlade provode lošu politiku to se očituje i u padu njihove popularnosti, što onda postaje relevantna kategorija u procjeni rizika.

Iz vodećeg trojca (Mody’s, Fitch, S&P) jučer nismo dobili naznaku da se spremaju na rušenje kreditnog boniteta RH. Budućnost njihove ocjene u velikoj mjeri ovisi o uvjerljivosti s kojom će Vlada predstaviti državni proračun za 2011.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 12:10