DOBILA OPOMENU PRED OTKAZ

Objašnjenje HRT-a: Gojan je omalovažila rad svojih kolega te izrekla niz uvreda, kleveta i neistina

 Goran Mehkek/CROPIX

Hrvatska radiotelevizija je u posebnom priopćenju iznjela objašnjenje zašto je novinarka Elizabeta Gojan dobila opomenu pred otkaz.

U obrazloženju se naime navodi kako je Gojan prijavljena zbog razgovora za Slobodnu Dalmaciju u članku pod nazivom "Na HTV-u prolaze lijepi i bez mozga", čime je "teško omalovažila svoje kolege i HRT, te iznijela niz uvreda, kleveta i neistina" te da je tim razgovorom prekršila odredbe članka 74. Pravilnika o radu HRT-a i članka 11. Etičkog kodeksa HRT-a.

Prema HRT-u Gojan je teško omalovažavala kolege kada je na pitanje novinara "Ima li neka emisija koja je dobra na televiziji?" odgovorila - "Hrvatska uživo". Na upit postoji li još neka, Gojan je rekla - pa ne znam baš. Kada ju je novinar priupitao "Pa nije valjda da na televiziji ne postoji još jedan dobar proizvod?", Elizabeta Gojan odgovorila je: "Stvarno se ne mogu sjetiti."

HTV objašnjava kako je sporan i njezin odgovor na pitanje "Zar Televizija nema ni dobrih domaćih dokumentarnih filmova", na što je odgovorila: "Nema, sve je: BBC ovo, BBC ono…" što su protumačili kao neistinu i omalovažavanje, a neistinu je, navode, iznosila i daljnjim odgovorima.

Tako je odgovorom na pitanje "Zašto na HRT-u biraju mlađe" Gojan uvrijedila, oklevetala i omalovažavala svoje kolege.

"Zato što s tim balavcima lakše manipuliraju, a nama starijima i iskusnijima teže je prodavati fore. Svatko tko se ne opire, povise mu plaću, a onda te djevojke i mladići bez pogovora rade emisije, nećete čuti u njihovim novinskim intervjuima da se žale na ovo ili ono... Njima je sve super, nemaju ideala, a to nije novinarstvo", rekla je Gojan te dodala kako su njihovi ideali "Dobra frizura, šminka i pojavljivanje na televiziji. To je sve super, ali ako je samo to razlog zbog čega svaku večer ulaze u nečije domove, onda je to jako pogrešno i pogubno za sve nas. Novinar treba reagirati na nepravdu, ukazivati na loše poteze vlasti, pojedinaca, a ne se samo cerekati ispred kamere i čitati ono što ti napisu."

"Nemaju mozga, ali lijepi su i imaju dobre plaće. Novinar se bori, onaj žar kad želiš nešto objaviti, razotkriti nepravdu - e to oni nemaju. A svi koji to imaju, počev od Zorana Šprajca, Hrvoja Zovka i ostalih - njih miču. Televizija tako sama sebe ubija. Ako im je već uzor BBC, neka pogledaju kako oni rade vijesti i tko te vijesti vodi", rekla je Gojan.

"Opomenu pred otkaz 31. siječnja 2012. kolegica Gojan dobila je zbog višekratnog odbijanja rada te zbog opetovanog istupanja u javnosti i davanja izjava pisanim medijima bez dopuštenja nadređenog urednika, komentiranja internih komunikacija, te odavanje službene tajne HRT-a - cjenovnika emisija."

Pravna služba HRT-a pokrenula je 4. svibnja 2012. stegovni postupak protiv kolegice Elizabete Gojan zbog izjava za Deutsche Welle International. Temeljem zahtjeva njezinih nadređenih urednika Dražena Miočića a zatim i Brune Kovačevića, član Uprave Marko Ugarković naložio je Pravnoj službi pokretanje postupka.

HRT-a smatra da nijedna funkcija pa tako ni funkcija Predsjednice Izvršnog odbora Ogranka HND-a na HTV-u ne može značiti dozvolu za omalovažavanje, uvrede, klevete, neistine i govor mržnje. Dapače, HND bi trebao promicati upravo suprotne vrijednosti, piše u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 04:35