Domaći ugostitelji jučer su ujutro redom bili loše volje. Uvedene su nove epidemiološke mjere koje će, smatraju, zatvoriti mnoge lokale koji su dosad opstali u pandemiji. Razmak od tri metra među stolovima i četiri kvadrata po gostu, kažu, ravno je stavljanju ključa u bravu.
Tu su i metar i pol razmaka među stolcima, nema stajanja za šankom i visokim stolovima, a ako je više od 50 ljudi u prostoru, lokal mora imati jednog covid redara.
Vedran Jakominić iz Nacionalne koordinacije ugostitelja za Jutarnji je rekao da problema s gostima nema.
- A nema ih zato što nema gostiju. Kad su danas na snagu stupile ove mjere, rapidno nam je pao promet i situacija je ozbiljna - kazao je.
Budući da nove mjere praktički znače zatvaranje svih ugostiteljskih objekata, predstavnici sektora traže hitan sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem. Ugostitelji traže, ističe, da im se u vremenu trajanja mjera osigura novac za isplatu plaća i hladnog pogona, kao i da se do 1. ožujka obustavi naplata PDV-a. - Također, tu je smanjenje stope PDV-a, o čemu govorimo već godinama, ali nas nitko ne sluša - rekao je Jakominić i najavio novi prosvjed ugostitelja.
Ugostitelji diljem Hrvatske srijedu ujutro započeli su ne baš laganim zadatkom - razmještanjem stolova i mjerenjem udaljenosti.
Jere Rubelj, vlasnik pizzerije Luca‘s u Zagrebu, smatra da su novi prijedlozi "smiješni".
- Vjerojatno ih je pisala osoba koja ne zna ništa o ugostiteljstvu - uvjeren je.
Hrvoje Antolić, voditelj zagrebačkog bistroa Jadranka, pomalo prkosno kaže da će se prilagoditi koliko mogu.
"Možemo primiti 6 gostiju"
- U bistrou od 45 metara kvadratnih svodimo se na dva stola u cijelom lokalu, režemo kapacitete za 60 posto, a hladni pogon ostaje isti, petero konobara ostaje. Skeptični smo da će to funkcionirati - kaže. Ima dilemu: - Imamo 30 kvadrata, što je šestero gostiju. Dođe li, recimo, na poslovni ručak njih sedmero, mora li jedan ostati vani? To je stvarno besmisleno.
Konobar u kafiću Greenery Mirko Mamić kaže da u "rezanje" stolova još uvijek nisu krenuli, ali ih je šef ujutro upozorio da opomenu svakog gosta koji u kafić ulazi bez maske.
- Nismo mi Stožer, mi možemo samo pristojno upozoriti gosta da stavi masku. Što mi možemo ako ne žele? Dok smo dva mjeseca bili zatvoreni i primali plaću od države, vozio sam Glovo da nešto zaradim. Još uvijek nisam ugasio račun pa ako opet dođe do zatvaranja, znam što ću - kaže.
Josip Mihaljević, vlasnik restorana Kompa u Osijeku, ističe da su nove mjere HZJZ-a put u propast ugostiteljske djelatnosti u Hrvatskoj, poglavito u njezinom kontinentalnom dijelu.
- Uz ove uvjete nemoguće je financijski se pokriti. Prema tim preporukama, mi na zatvorenu terasu od 50 kvadrata možemo primiti maksimalno 12 ljudi, dok u unutrašnjosti restorana možemo postaviti svega četiri stola. Ili će poslati ljude na prinudni godišnji odmor ili će lokale u potpunosti zatvoriti. Svi smo strepili od zahlađenja i novih mjera, ali nismo očekivali da će baš sve ići preko naših leđa - istaknuo je Mihaljević.
Slično razmišlja i njegov mlađi kolega Ivan Vuković, vlasnik puba Beertija, od koje žive četiri mlade obitelji.
- Ovo je za nas katastrofalna odluka. To je jednostavno neizvedivo - kazao je Vuković, čiji lokal ima 50 kvadrata, što znači da u jednom trenutku može primiti maksimalno 12 gostiju.
Karlovački ugostitelji nam kažu da ih situacija podsjeća na proljetni lockdown, no posljedice ovih mjera mogle bi biti fatalne.
Suvlasnik najpopularnijeg karlovačkog puba Papa‘s bar i slastičarnice Tara Sweets te vlasnik restorana Kastel Željko Goluža smatra da ih neće preživjeti nijedan hrvatski ugostitelj ako se u saniranje štete ne uključi država. Mjere se, kaže, provode i u drugim zemljama, ali nema nijedne koja svojim ugostiteljima nije smanjila PDV barem za 50 posto.
Čekaju obeštećenje
Nove su epidemiološke mjere demoralizirale i Miroslava Kopjara, vlasnika kultnog varaždinskog lokala My way.
- Danas još ljudi sjede na terasi, sunce je, ali to je to za ovu godinu. Unutra? Prije pandemije stalo je 40-ak ljudi, s dosadašnjim mjerama dvadesetak, a sada ih točno stane dvanaestero - ne vidi gazda mogućnost opstanka, kamoli profita.
Dizanje cijena? - Jednom kad digneš cijenu kave, dio gostiju si zauvijek izgubio. I opet nije dobro - zaključuje.
Restoran Palatin ima puno više mjesta, ali ništa manje problema.
- Pad prometa se osjetio i dosad. Tri ljetna mjeseca smo se donekle oporavljali i to je trajalo do prije desetak dana. Što će sad biti, ne znamo, ali ne sluti na dobro - kaže voditelj restorana Stanislav Košić.
Riječki ugostitelji na rubu su pucanja, sa značajnim padom prometa uz koji neće dugo izdržati. Potvrdio nam je to Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, čiji je King‘s Caffe pored glavne riječke tržnice u unutrašnjem dijelu "pao" sa 100 gostiju, koliko ih je moglo stati, na 15.
Jakominić čitavo vrijeme upozorava da je ugostiteljima onemogućen pristup kreditnim linijama u bankama te da ne mogu ni posuditi novac, a nove mjere dodatni su smrtonosni udarac. - Ne obeštete li nas, ne preostaje nam ništa nego da skočimo s mosta - kaže Jakominić.
Neva Valenčić, vlasnica restorana Fiume, kaže da su broj mjesta u unutrašnjem dijelu objekta smanjili s 50 na 24, kako bi ispoštovali propis o četiri metra kvadratna.
Ivana Stolnik, vlasnica vrlo popularne konobe Mornar, kaže da im je nad glavom ogroman upitnik. Promet im je, objašnjava, od ovog ponedjeljka pao za otprilike dvije trećine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....