KOMEMORACIJA

Obilježena 84. godišnjica od Kristalne noći: Okupljeni zapalili svijeće na Trgu žrtava fašizma

Oko sto okupljenih zapalilo je svjećice na rubu fontane na Trgu žrtava fašizma kao tradicionalni iskaz sjećanja na ovaj dan

Zoran Pusić

 Nera Šimić/Cropix

Antifašistička liga Hrvatske sa Židovskom općinom Zagreb organizirala je u srijedu skup sjećanja na Kristalnu noć, pogrom nad Židovima u Njemačkoj i Austriji iz 1938. godine, na kojem je istaknuto kako svi ‘sastojci‘ za pripremu sličnih događaja postoje i u današnjem svijetu.

image
Nera Šimić/Cropix

Mržnja prema drugima i drugačijima, njihova dehumanizacija pod utjecajem agresivne nacionalističke propagande, "beskompromisni" klerikalizam i netrpeljivost tamo gdje bi trebalo stajati suosjećanje, istaknuti su kao ti "osnovni sastojci" koji mogu dovesti do događaja poput Kristalne noći, u kojoj je stradalo više od 1300 osoba.

"Sastajemo se da podsjetimo kuda pokreti slični nacizmu i fašizmu mogu odvesti, ali možda prije svega, da podsjetimo kako ti pokreti počinju. Kako počinju, to možemo vidjeti danas oko nas. Noseće ideje fašizma i nacizma postojale su prije njih i nažalost nisu nestale s njima", istaknuo je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić na skupu.

Upozorio je kako danas u ovom gradu, u državi, u svim zemljama Europske unije, nestaje imunitet koji je postojao nakon Drugog svjetskog rata, a koji je potaknuo grupu hrabrih ljudi da pokušaju napraviti nešto protiv sudbine izbijanja ratova u Europi i stvore europsku zajednicu, dok stvari na koje upozoravaju postaju aktualne.

Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus, kratko se obratio okupljenima i rekao kako je iznenađen time što javna televizija danas u emisiji koju svaki dan sluša - "Dogodilo se na današnji dan" - nije rekla niti jednu riječ o današnjem danu i Kristalnoj noći, a koji je jedan od najstrašnijih dana u povijesti čovječanstva.

image

Ognjen Kraus

Nera Šimić/Cropix

Oko sto okupljenih zapalilo je svjećice na rubu fontane na Trgu žrtava fašizma kao tradicionalni iskaz sjećanja na ovaj dan.

Prisutni su bili, između ostalih, zamjenik gradonačelnika Zagreba Luka Korlaet, gradski zastupnici Rada Borić i Vilim Matula, predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever te predstavnici veleposlanstva Australije, Austrije, Belgije, Francuske, Izraela, Norveške, Velike Britanije, Njemačke, Srbije i Nizozemske.

image

Rada Borić

Nera Šimić/Cropix

Kristalnu noć, pogrom nad Židovima potaknula je i kao spontane demonstracije organizirala nacistička stranka. Prema službenim podacima, u tim demonstracijama ubijen je 91 Židov, spaljene gotovo sve sinagoge u Njemačkoj i Austriji, porazbijano i opljačkano oko 7500 dućana čiji su vlasnici bili Židovi, a po razbijenom staklu njihovih izloga, taj pogrom je i dobio ime.

image

Vili Matula i Christian Kellbach

Nera Šimić/Cropix

Dan prije, židovska djeca su izbačena iz svih osnovnih škola u Njemačkoj, a tijekom noći s 9. na 10. studenog, tisuće Židova napadnuto je u njihovim domovima, premlaćivano, izbačeno na ulicu, a stanovi opljačkani uz nemali broj ubojstava i silovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:52