ZLOČIN U SOTINU

Obilježavanje obljetnice stradanja u Domovinskom ratu: ‘Njihovu žrtvu nećemo nikad zaboraviti‘

U Domovinskom ratu ubijeno je 68 stanovnika tog prigradskog vukovarskog naselja, od kojih se njih 17 i danas vode kao nestali

Sotin, Vukovar (arhivska fotografija)

 Vlado Kos/Cropix

Mještani Sotina obilježili su u petak 31. godišnjicu stradanja u Domovinskom ratu u kojemu je 1991. godine ubijeno 68 stanovnika tog prigradskog vukovarskog naselja, od kojih se njih 17 i danas vode kao nestali.

Vijence podno spomen-obilježja u središtu mjesta položili su i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbine žrtava, suborci i članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te državna i druga izaslanstva.

"Ponovno smo ovdje u Sotinu na tužnoj obljetnici kako bi se sjetili žrtava Sotina i još jednom dali obećanje da njihovu žrtvu nećemo nikada zaboraviti, a sve ćemo učiti kako bi se pronašli svi nestali i zatočeni iz Domovinskog rata", kazao je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac.

Između 14. i 20. listopada 1991. srpske vojne postrojbe, nakon okupacije vukovarskog prigradskog naselja Sotina, veći broj hrvatskih mještana nasilno su odvele iz njihovih domova, a potom u logor u Negoslavcima, gdje su bili podvrgnuti zlostavljanjima i ispitivanjima.

Nakon toga odvedeni su u logore u Srbiji, najviše u Begejce. Preostali Hrvati u mjestu držani su u pritvoru i radnim logorima, zlostavljani i ubijani. Posmrtni ostaci stradalih pronađeni su na mjesnom groblju i u masovnoj grobnici kod vučedolskih vinograda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:46