‘OD IZVORA DO MORA‘

Obalu Mrežnice u Dugoj Resi u nedjelju će čistiti 70 volontera i zaljubljenika u prirodu

Akcije čišćenja organiziraju se u suradnji s lokalnim udrugama, a domaćin i partner nedjeljne akcije je Odred izviđača Spider

Mrežnica

 Ivana Nobilo/CROPIX

Prekrasna obala rijeke Mrežnice u Dugoj Resi nakon ove nedjelje bit će još ljepša, čišća i ugodnija za šetnje, piknik i boravak. Upravo se ondje održava treća akcija čišćenja u sklopu projekta "Od izvora do mora" Coca-Cole, Konzuma i Jutarnjeg lista, a nedjeljno prijepodne će u čišćenju i druženju provesti oko 70 entuzijastičnih volontera i zaljubljenika u prirodu.

Projekt "Od izvora do mora" pokrenula je Coca-Cola u Hrvatskoj 2018. godine. Njime se potiču i promiču akcije čišćenja područja uz hrvatske vode, rijeke, jezera i obalu Jadranskoga mora, većinom ambalažnoga otpada te se potiče na njegovo primjereno odlaganje i čuvanje vodnoga bogatstva.

Od prošle godine, tijekom koje je u 12 akcija iz prirode uklonjeno više od 16 tona otpada, partner akcije je Jutarnji list, a ove godine projektu se pridružio i Konzum, vodeći trgovački lanac u Hrvatskoj. Na Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, projekt je krenuo u Osijeku, a u isto vrijeme akcije čišćenja održale su se u još šest hrvatskih gradova. Ukupno je u tih sedam akcija već prvoga vikenda iz prirode uklonjeno više od pet tona otpada.

Prošle subote čistili smo plažu Sveti Križ na Čiovu, a nakon Duge Rese ovoga vikenda do kraja lipnja slijede akcije u Rijeci, Velikoj Gorici i Zagrebu. Akcije čišćenja u projektu "Od izvora do mora" organiziraju se u suradnji s lokalnim udrugama, a domaćin i partner nedjeljne akcije je Odred izviđača Spider iz Duge Rese. Njihovi su volonteri spremno prihvatili poziv da nedjeljno prijepodne provedu radno, u ekološkoj akciji uz svoju omiljenu rijeku.

image

ekološka akcija 'Od izvora do mora' na Čiovu

Duje Klaric/CROPIX

Odred izviđača Spider osnovan je 1952. godine pod imenom "Vladimir Gortan". Sudjeluju u manifestacijama i natjecanjima, rade na promicanju brige za zaštitu prirode, a imaju osamdesetak članova koji aktivno provode izviđački program. Nedjeljnu akciju podržao je i Grad Duga Resa, a volontere će posjetiti i pozdraviti gradonačelnik Tomislav Boljar.

Projekt "Od izvora do mora" prati sveobuhvatan višegodišnji Coca-Colin plan "Svijet bez otpada", koji izravno pridonosi smanjenju štetnoga utjecaja na okoliš i daje rješenja za izazove povezane s ambalažom. Ambalažu treba pravilno odlagati, a ne bacati u okoliš, poruka je ove i svih sljedećih akcija tijekom provedbe projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:26