NAJBOLJI PONUĐAČ

O Todorićevoj ponudi za Mercator odlučuju slovenske banke

Agrokorov partner za kupnju udjela u slovenskom lancu je talijanski UniCredit

ZAGREB - Događa se upravo ono od čega Slovenci najviše strahuju, komentiraju slovenski mediji najavu da bi Agrokor mogao ući u vlasničku strukturu njihova nacionalnog trgovinskog lanca Mercatora .

- Dogodilo se upravo ono čega su se Uprava Mercatora i zaposlenici, slovenska prehrambeno-prerađivačka industrija i velik dio politike najviše bojali: najbolju ponudu za vlasnički udio u Mercatoru, među osam interesenata, dao je Agrokor, čiji je vlasnik najbogatiji Hrvat Ivica Todorić - piše slovenski Dnevnik.

Agrokor je, prema pisanju Dnevnika, podnio najbolju neobvezujuću ponudu za kupnju 36-postotonog vlasničkog udjela u Mercatoru. Ponuda Agrokora bitno je veća od trenutne cijene Mercatorove dionice, koja iznosi oko 166 eura, tvrde u Dnevniku, pozivajući se na dobro upućene izvore. Ta je ponuda znatno veća od one koju su dali fondovi privatnih kapitala, koji su se također javili na poziv banaka.

Prema pisanju slovenskih medija, Agrokorovo preuzimanje vlasničkog udjela u Mercatoru financirat će Unicredit, koji u Hrvatskoj drži Zagrebačku banku. Pritom podsjećaju da je upravo Unicredit, koji je lani preuzeo Istrabenzovih osam posto dionica Mercatora, aktivno počeo tražiti kupca Mercatorovih dionica koje drže banke.

No, hoće li Agrokor doista ući u vlasničku strukturu odlučit će slovenske poslovne banke, posebno Nova ljubljanska banka koja, zajedno s Bankom Celje, drži 16 posto Mercatora. Banke u slovenskom vlasništvu drže ukupno 20 posto Mercatora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 21:35