VELIKO POJAČANJE

Novo Predsjedništvo SDP-a održalo prvu sjednicu, došao neočekivani gost, a onda su objavili: ‘Bit će savjetnik za obranu!‘

Najavljuje se zaokret u vođenju stranke

Siniča Hajdaš Dončić

 Damjan Tadic/Cropix

Na konstituirajućoj sjednici novog Predsjedništva SDP-a održanoj u četvrtak poslije podne izglasano je prvo kadrovsko ojačanje stranke. Za predsjednika SDP-ova savjeta za obranu i nacionalnu sigurnost SDP-ovci su imenovali bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja.

Novi predsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić obrambenu je politiku stavio među prioritete i zato mu treba stručna podrška. Ne treba, međutim, očekivati nikakve nagle zaokrete u SDP-ovoj obrambenoj politici i ulozi Hrvatske unutar NATO-a što znači da će Klub zastupnika SDP-a zasigurno podržati predsjednika Republike Zorana Milanovića prilikom glasanja o sudjelovanju hrvatskih časnika u NATO stožeru za potporu Ukrajini u Njemačkoj, ali ne znači da će SDP i ubuduće u svim pitanjima obrambene politike slijepo slijediti šefa države.

Prva sjednica Predsjedništva SDP-a trajala je kratko i, kako su nam prenijeli članovi vodstva SDP-a, održana je u pomalo revijalnom tonu. Predsjedništvo će se ponovo sastati idući tjedan kada bi se trebali dati prijedlozi za predsjednika Glavnog odbora, političkog tajnika i za druge dužnosti.

image

Robert Hranj

Ronald Gorsic/Cropix

Neformalno se najavljuje da će se Hajdaš Dončićevo vođenje stranke uvelike razlikovati od njegova prethodnika Peđe Grbina što bi trebalo značiti da će se sve teme najprije raspravljati na stranačkim savjetima, potom će o njima stav zauzeti Predsjedništvo SDP-a, a onda će Klub zastupnika po naputcima stranke raspravljati i glasati u Saboru. Prvo pitanje koje bi Savjet za obranu i nacionalnu sigurnost pod vodstvom Hranja trebao obraditi je obavezni vojni rok, Oružane snage RH, a potkraj godine na dnevni red bi trebao doći NATO i rat u Ukrajini. Posrijedi je Hajdaš Dončićev pragmatizam jer novi predsjednik SDP-a želi da stranka o ovim temama zauzme autentične stavove, ali istodobno ne želi riskirati da se dovede u situaciju u kojoj će se tijekom predizborne kampanje SDP konfrontirati sa svojim kandidatom za predsjednika Republike.

Osim predsjedničkih izbora koji su za SDP više stvar tehničke podrške Zoranu Milanoviću, Hajdaš Dončića čeka veći zalogaj, a to je priprema stranke za lokalne izbore.

Prva stvar koju je kao novi predsjednik SDP-a pokrenuo s mrtve točke je zagrebačka organizacija koja pune dvije godine nije bila u stanju donijeti odluku o izboru svoga predsjednika. Naime, od kada je bivši šef SDP-a Zagreb, Viktor Gotovac izbačen iz stranke ovu najveću organizaciju kao v.d. vodi Branko Kolarić. Bilo je nekoliko pokušaja da se odluči o prijevremenim izborima, ali bi se to svaki puta izjalovilo. Više mjesnih odbora unutar zagrebačke organizacije također nema vodstvo i potpuno su nefunkcionalni.

Hajdaš Dončić je kazao da Zagrebački SDP mora imati legitimitet pred lokalne izbore i inicirao sjednicu Gradskog odbora. Sastali su se u srijedu i jednoglasno odlučili da se izbori za predsjednika održe 9. studenog, a ako nitko od kandidata ne dobije natpolovičnu većinu da predsjednika izaberu u drugom krugu 16. studenog.

Sat vremena prije sjednice Gradskog odbora sastao se mjesni odbor Gornji grad Medveščak kako bi odlučili o zahtjevu Gordana Marasa za povratak u SDP. Odluka je bila negativna.

Prema neslužbenim informacijama članovi mjesnog odbora Gornji grad Medveščak čak su bili skloni Marasu vratiti stranačku iskaznicu, ali ih je od toga odvratilo njegovo ponašanje. Zasmetalo im je što je povratak najavljivao preko medija i govorio da se vraća u SDP kako bi postao predsjednik zagrebačke organizacije i potom kandidat SDP-a na izborima za gradonačelnika Zagreba, a na sjednicu mjesnog odbora koja je odlučivala o njegovu članstvu pozvao je jednu televiziju.

Za sada je poznato kako će se za predsjednika SDP-a Zagreb kandidirati v.d. Kolarić, zatim bivši glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan, gradski zastupnik Renato Petek i predsjednik Statutarne komisije SDP-a Alen Čičak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 20:18