NAJNOVIJA ANKETA REJTINGA STRANAKA

NOVO ISTRAŽIVANJE Grabar-Kitarović omiljena, Karamarko i Milanović na dnu liste, HDZ i SDP u padu

Za HDZ svoj glas bi dalo 30,8% ispitanika, dok bi za SDP svoj glas dalo samo 23,7%
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Prema istraživanju CRO Demoskop o preferencijama stranaka, političara i političkih tema u posljednjih tjedan dana, pad popularnosti bilježe sve četiri stranke koje prelaze izborni prag: HDZ, SDP, Živi zid i Orah, ali da su izbori idući vikend - HDZ i koalicija desnog centra dobili bi najveći broj glasova od 1300 ispitanika, javlja HRT.

Za HDZ svoj glas bi dalo 30,8% ispitanika, dok bi za SDP svoj glas dalo samo 23,7%. Izborni prag prešli bi još samo Živi zid (6,1%) i ORaH (5,5%), dok sve ostale stranke imaju manje od 5% podrške.

HDZ i koalicija desnog centra u značajnoj su prednosti pred SDP-om i koalicijom lijevog centra, Kolinda Grabar Kitarović na vrhu je ljestvice odabira najpozitivnijih domaćih političara, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko na drugom je mjestu. Predsjednicu najpozitivnijom smatra 31,3% ispitanika, a predsjednika Sabora 9,2%. Na listi 'pozitivaca još se nalaze i bivši predsjednik Ivo Josipović (8,7%), Mirela Holy (5,3%), Zoran Milanović (4,8%), Tonino Picula (3,6%) i Ivan Vilibor Sinčić (3,4%).

Na vrhu ljestvice najnegativnijih su predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i premijer Zoran Milanović, s minimalnom razlikom između njih. Šefa opozicije najnegativnijim smatra 33,8% ispitanika, dok predsjednika Vlade 'negativcem' smatra 33,3% ispitanika. Na ljestvici negativaca nalaze se i 'svi političari' (11,1%), Ivo Sanader (3,6%) i Kolinda Grabar-Kitarović (2%).

Gospodarska kriza u zemlji, velike svjetske tragedije, prosvjed branitelja u Savskoj i antiprosvjed, sukobi predsjednice i premijera najznačajniji su događaji za građane protekog mjeseca, pokazuje istraživanje, prenosi HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 23:38