SAGA SE NASTAVLJA

NOVI ZAPLET U SLUČAJU SREBRNJAK: Kazneno prijavljeni Nogalo i još dvoje uglednih liječnika: 'Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja da nas se ušutka'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Dječja bolnica Srebrnjak podnijela je krajem prošlog mjeseca kaznenu prijavu protiv bivšeg ravnatelja dr. Bore Nogala, njegove zamjenice prof. dr. Mirjane Turkalj i predsjednika Stručnog vijeća prof. dr. Davora Plaveca. Razlog prijave je 'osnovana sumnja da su od 2015. do 2020. isplaćivali nepripadajući dodatak na plaću za obavljanje pripravnosti u bolnici, a da za to nije bilo propisanih uvjeta'.

Upravo to je i razlog što je prošlog tjedna v.d. ravnateljice bolnice dr. Ivana Đerek Dubravčić uputila istim zaposlenicima 'poziv na obranu' u kojem se od njih traži da 'obrane' isplatu naknade za pripravnosti tijekom tih pet godina. Pri tom se napominje kako bi to mogao biti i razlog za 'redovni otkaz ugovora o radu jer su izgubili povjerenje poslodavca'.

"Ova prijava je samo još jedan u nizu pokušaja da nas se ušutka, da se kadrovski devastira bolnica i da se na kraju uništi ta dječja zdravstvena ustanova jer sve što navode u toj prijavi je potpuno neutemeljeno", kaže bivši ravnatelj i sindikalni povjerenik doc. dr. Boro Nogalo. Naglašava da ni jedna inspekcija proteklih godina i to od čak tri ministarstva, a ni ove obavljene posljednjih mjeseci nisu našle nikakvih propusta u poslovanju.

"Samo je privatna revizorska kuća PWC, koju je angažirao Grad Zagreb, utvrdila nepravilnosti što je zaista čudno jer smo sve radili o odobrenju Upravnog vijeća bolnice, a sve za što su plaćeni zaposlenici su i odradili. Pitam se je li ta tvrtka dobila sve relevantne dokumente tijekom nadzora", kaže doc. dr. Nogalo.

Zaključuje da će biti prisiljeni nakon ovog javnog linča sami podnijeti kaznenu prijavu kako bi zaštitili sebe, ali i bolnicu od daljnje devastacije.

Zagreb, 191219.
Djecja bonica Srebrnjak.
Djelatnici zagrebacke Djecje bolnice Srebrnjak odrzali su prosvjed kako bi zastitili svoj i dignitet pacijenata koje lijece. 
Na fotografiji: Mirjana Turkalj. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Mirjana Turkalj

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:26