NAPADI SVE ČEŠĆI

Novi val nasilja: Trojicu mladića pretukli u razmaku od samo 15 sati

Stručnjaci: Vrtimo se u krug. Dok god zakoni budu mrtvo slovo na papiru, napadi će se ponavljati i biti još žešći
 SIPA/CROPIX

ZAGREB - U razmaku od samo 15 sati proteklog vikenda trojica su mladića, od kojih dvojica maloljetnih, pretučena u tri hrvatska grada. Dvojica su perspektivni sportaši, hokejaš Medveščaka i hrvatski reprezentativac Zvonimir Lovrenčić (19) i nogometaš NK Karlovca Miloš Musulin (17). Treći je u dobi od samo 15 godina.

Nitko ne radi s mladima

Novi val uličnog nasilja u kojem su žrtve na granici punoljetnosti samo je nastavak tužne priče o smrti Miroslava Tunjića (17) koji je nasmrt pretučen u Županji prije manje od mjesec dana.

Pretukli mladog nogometaša: 'Ti si Srbin, bolje ti je da odeš'

Policija uhitila napadača (19) na mladog hokejaša. Lovrenčić uspješno operiran

- Kao društvo se vrtimo ukrug. Ovakvi slučajevi u zadnje tri godine su jako česti, ali osim javnih manifestacija i koncerata ništa se nije poduzelo - kaže sociolog Igor Filajdić. On smatra da strože kazne neće puno promijeniti.

- Postojeći zakoni su dobri, ali mi se ne pridržavamo ni njih. Na papiru to dobro izgleda. Imamo nacionalni program za mlade s jasnim i konkretnim mjerama, ali on se ne provodi. Imamo Vladino savjetodavno tijelo za mlade, ali ono postoji samo na papiru - dodaje Filajdić.

Nema respekta

Luka Marinac , Luka Ritz , Frano Despić , Aleksandar Abramov i mnogi drugi smrtno su stradali u zadnje tri godine u uličnim incidentima. Tučnjave završavaju sa sve težim posljedicama.

- Ozljede su sve teže, a napadi žešći. Nestalo je poštovanja i sućuti. Nekad je postojao kodeks časti i kvartovska pripadnost. Bilo je nečasno napadati jednu osobu u grupama od trojice ili petorice. Sve je više hladnog oružja u rukama mladih - zaključuje Filajdić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. listopad 2024 07:15