CRO DEMOSKOP

Novi pad popularnosti Vlade Zorana Milanovića, Čačić u sendviču između Sanadera i Kosor

U travnju je politiku Vlade podržavalo 58,1 posto ispitanika, a početkom svibnja ih je za skoro 12 postotnih poena manje - 46,8 posto
 Davor Pongračić / CROPIX

Dramatičan pad potpore politici Vlade Zorana Milanovića glavno je obilježje svibanjskog CRO demoskopa, istraživanja agencije Promocija plus, javlja Novi list . Naime, u travnju je politiku Vlade podržavalo 58,1 posto ispitanika, a početkom svibnja ih je za skoro 12 postotnih poena manje - 46,8 posto.

Gledano po školskim ocjenama, Vlada još uvijek zadržava "trojku", ali od čvrste ocjene dobar iz veljače (3,1), kad je provedeno prvo ovakvo mjerenje za novu Vladu, sad je to mršava i jedva nategnuta "trojčica" - 2,54.

Jasno, pada i popularnost glavne vladajuće stranke, SDP-a, koja je u mjesec dana otklizala s 33, na 30,3 posto. Pada, međutim i HDZ (sa 16,7 na 16,2 posto), tako da je razlika između dviju najjačih stranaka i dalje golema. Rastu zato, poput kvasca, Laburisti, koji su već na 8,1 posto (u travnju su bili na 5,6), a njihov lider Dragutin Lesar , probio se na treće mjesto najpozitivnjih političara (9,7 posto), iza predsjednika države Ive Josipovića (33,9) i premijera Zorana Milanovića (10,5 posto).

Druga stranka vladajuće koalicije, HNS, također je u padu, s prošlomjesečnih pet na svibanjskih četiri posto potpore, a njihov predsjednik Radimir Čačić je drugi najnepopularniji političar u zemlji (20,6 posto negativnog izbora), u sendviču između Ive Sanadera (27,8) i Jadranke Kosor (10,7 posto).

Ostale stranke vrijedne s rezultatima vrijednih spomena su između dva i 3,1 posto, koliko dobija peta stranka po podršci, HDSSB. Iza njih su HSP dr. Ante Starčević (2,7), HSS (2,6), HSP (2,4), Nezavisna lista Ivana Grubišića (2,3) i HSLS (2,2 posto).

Istraživanje je provedeno telefonski, na reprezentativnom uzorku od 1300 ispitanika, piše Novi list.

Građane ne zanima Bleiburg nego poskupljenja

Pod pritiskom gospodarskih problema istopio se interes javnosti za sudske postupke bivšem premijeru Sanaderu, kao i za druge političke događaje, piše Slobodna Dalmacija . Primjerice rasprava o Bleiburgu i (ne)pokroviteljstvu Sabora nad komemoracijom glavna je tema samo za 0,4 posto građana, dok je povećanje cijena struje i plina glavno pitanje za 48,2 posto ispitanika. Gospodarska kriza u zemlji top tema je za 15,7 posto, a poskupljenje goriva za 8,3 posto.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 13:44