POLITIČKI TRANSFER

NOVI DETALJI U SLUČAJU RUSAK Jutarnji doznaje: Zastupnica koju Glavaš optužuje za političku trgovinu u petak je u Banskim dvorima pregovarala s Milanovićem

 Goran Mehkek / CROPIX

>>> NOVO 21:35 Od izvora bliskih Zoranu Milanoviću Jutarnji neslužbeno doznaje da je Gordana Rusak u više navrata s njim razgovarala o mogućoj suradnji s SDP-om.

Jedan od tih susreta dogodio se prošli petak u Banskim dvorima u 12:30 sati.

Isti izvor tvrdi da kako je Rusak imala neke svoje posebne zahtjeve koji SDP-u nisu bili prihvatljivi, ali nisu htjeli precizirati o čemu je točno riječ.

Ove su informacije u suprotnosti s ranije izrečenom tvrdnjom šefa SDP-ovog zastupničkog kluba Igora Dragovana da nikakvih pregovora njegove stranke i zastupnice Rusak nije bilo. 'Ne znam kako je SDP utrpan u tu priču, možda je nekom najlakše tako, ali to nije istina i s tim nemamo nikakve veze', izjavio je ranije Dragovan.

-------------------------------

Državno odvjetništvo je potvrdilo kako je zaprimljena kaznena prijava protiv saborske zastupnice Gordane Rusak zbog navodnog trgovanja političkim položajem te da će izvršiti potrebne uvide oko tog slučaja, javlja RTL .

"Dostavljena je nadležnom državnom odvjetništvu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji će postupiti sukladno zakonskim odredbama kao i u drugim predmetima", napisali su iz DORH-a.

Nova TV javlja da je kaznenu prijavu podnio Branimir Glavaš. Ta televizija navodi da su Glavaš i njegov HDSSB pregovarali u jednom trenutku još prije Nove godine s Dragom Prgometom i njegovom strankom HRID. Nekoliko dana poslije gospođa Rusak se oglasila u medijima i rekla kako je ona protiv koalicije s nepravomoćno osuđenim ratnim zločincem. 'Možda je to bio povod da Branimir Glavaš podnese kaznenu prijavu protiv nje', navodi Nova TV .

Glavaš: 'Gospođa svima čita lekcije'

Branimir Glavaš potvrdio nam je da je podnio kaznenu prijavu protiv Gordane Rusak zbog sumnje da je počinila kazneno djelo podmićivanja saborskog zastupnika.

'Naravno da sam je kazneno prijavio i očekujem da institucije pravne države odrade svoj posao, jer ovdje imamo sve elemente sumnje u podmićivanje kaznenog djela. Ono što je objavljeno i što sam pročitao vezano uz dogovore g. Rusak s HSU-om i Stipom Petrinom je nevjerojatno. Riječ je o skandalozonom ponašanju i to je apsolutno neprimjereno za jednu tako visokomoralnu političarku, predstavnicu nekakvog novog, trećeg puta', ironičan je bio Glavaš govoreći o zastupnici Rusak, za koju potom nije baš birao riječi.

'Gospođa svima čita lekcije, a u isto vrijeme reketari političare kao zadnji klošar. Zar se tako ponaša jedna visokoobrazovana osoba i znanstvenica', rekao je Glavaš, kojeg smo upitali je li razlog što ju je prijavio njezina ranije izjava o tome kako joj neprihvatljiva suradnja sa strankom nepravomoćno osuđenog ratnog zločinca. Bilo je to nakon što je objavljeno da njezina tadašnja stranka HRID i Drago Prgomet pregovaraju s Glavašem i HDSSB-om o formiranju zajedničkog Kluba zastupnika.

'Naravno da mi to nije bio motiv, a kad me već pitate mi s nikim nismo ništa dogovorili vezano uz formiranje Kluba, a ja sam osobno za sve njih i svojih osam saborskih mandata hodajući Klub zastupnika', zaključio je Glavaš.

Rusak je, inače, u Sabor izabrana s liste Mosta, nakon čega se priklonila Dragi Prgometu i njegovoj stranci HRID da bi u ponedjeljak objavila kako ulazi u klub HSLS-a i BUZ-a.

'Laži, podbadanja i nemoral'

Nezavisna saborska zastupnica Rusak ranije je u utorak "lažima, podbadanjima i nemoralom" nazvala tvrdnje da je Hrvatskoj stranci umirovljenika nudila prelazak u njihov klub zastupnika uvjetujući to, među ostalim, zapošljavanjem svoje suradnice u Klubu i redovitim mjesečnim iznosom za financiranje njezinih znanstvenih projekata povezivanja gospodarstva i znanosti.

"Toliko laži, podbadanja i nemorala u jednom danu nisam doživjela u čitavom svom životu", kazala je Rusak Hini, zamoljena da komentira tvrdnje predsjednika HSU-a Silvana Hrelje da se prije priključenja Klubu HSLS-a nudila zajedničkom klubu HSU-a i nezavisnog Stipe Petrine, također bivšeg Mostovca, no o detaljima još uvijek ne želi govoriti.

Dio medija je u ponedjeljak, nakon što je Rusak napustila Hrid Drage Prgometa i prešla u Klub HSLS-a, objavio preslik pisma koje je zastupnica navodno poslala HSU-u, a u kojem nudi suradnju s njihovim klubom, uz niz preduvjeta, među kojima je i "izdvajanje sredstava na mjesečnoj razini u zaseban fond za provedbu znanstvenih projekata u cilju povezivanja gospodarstva i znanosti, kao i za popularizaciju znanosti u redovima Sabora", za što predlaže iznos od 10.000 kuna.

Navodno pismo

U navodnom pismu od HSU-a traži i da u Klubu do kraja mandata, uz mjesečnu neto plaću od 10.000 kuna, zaposle njezinu suradnicu Sanelu Dropulić, koja je sada angažirana kao glasnogovornica u HSLS-u, stranci u čiji je zastupnički klub Rusak prešla.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja i dalje potvrđuje autentičnost tog pisma. "Gospođa Rusak je tražila novac za neke svoje projekte i to je istina. Mi smo razgovarali na njezinu inicijativu, izrazila je želju da bi promijenila klub i tražila, između ostalog i zapošljavanje u našem klubu. Rekli smo da nam je to neprihvatljivo, jer bi već zaposlene morali baciti na ulicu", ustvrdio je Hrelja i dodao kako je Rusak pismo s ponudom poslala zajedničkom Klubu HSU-a i nezavisne liste Stipe Petrine.

O svemu se oglasila i glasnogovornica HSLS-a Sanela Dropulić, koja je putem Facebooka poručila kako za PR-ovca nema veće laskavosti nego kad mu se diže cijena za ono za što nije odgovoran. "Moram priznati da bi svakako u taj dijapazon laskavosti spadala i činjenica da saborski zastupnici zbog mene mijenjaju stranke. Ali na žalost medija i novinara koji barataju s netočnim informacijama moram samo reći - angažirana sam u HSLS-u kao profesionalac prije bilo kakvih 'kadrovskih križaljki' o kojima pišu kao istinite i tjeraju me na prve ispravke netočnih navoda", napisala je Dropulić.

U nekim medijima pojavila se i informacija da je suradnju Rusak nudila i Klubu SDP-a, no predsjednik tog kluba Igor Dragovan to odlučno demantira. "Ne znam kako je SDP utrpan u tu priču, možda je nekom najlakše tako, ali to nije istina i s tim nemamo nikakve veze", kazao je Dragovan Hini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:24