SAUDIJCI OBJAVILI

Novi detalji: U oslobođenju Hrvata osobno posredovao moćni princ MBS; Stigla i snimka iz Rijada

Zahvaljujem vlastima u Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomaciji na uloženim naporima, rekao je premijer

Vjekoslav Prebeg

 Spagov/Twitter/

Hrvatski premijer Andrej Plenković u srijedu je na Twitteru zahvalio Ukrajini i Saudijskoj Arabiji na pomoći u oslobađanju Vjekoslava Prebega iz ruskoga zarobljeništva i najavio njegov sutrašnji povratak u Hrvatsku.

"Upravo sam telefonski razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, koji je oslobođen iz ruskoga zarobljeništva", objavio je Plenković iz New Yorka, gdje sudjeluje u radu Opće skupštine UN-a.

"Radujemo se svi što se sutra vraća u Hrvatsku. Zahvaljujem vlastima Ukrajine i Saudijskoj Arabiji na suradnji i pomoći, kao i hrvatskoj diplomaciji na uloženim naporima", poručio je.

Desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođeni su u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine saudijskim posredništvom, objavila je saudijska novinska agencija SPA.

Radilo se o osobnom posredništvu, tvrdi agencija, saudijskog prestolonasljednika Muhameda bin Salmana.

Saudijske vlasti već su preuzele desetoricu stranih zarobljenika, koji su se borili na ukrajinskoj strani, i prevezle ih u Saudijsku Arabiju.

Sad se radi na tome da ih se sigurno preveze u njihove zemlje, dodaje saudijska agencija. Tijekom večeri Saudijci su objavili snimku dolaska oslobođenih muškaraca. S osmijesima na licima izašli su iz zrakoplova u zračnoj luci u Rijadu i rukovali se sa saudijskim izaslanstvom.

Radi se o petorici Britanaca, dvojici Amerikanaca, Marokancu, Šveđaninu i Hrvatu.

MVEP je potvrdio da je Prebeg oslobođen, a isto su za svoje državljane učinile američke vlasti, britanska premijerka Liz Truss i švedska ministrica Ann Linde.

Prebeg je uhićen u svibnju kod Mariupolja i optužen da je kao ukrajinski plaćenik sudjelovao u rušenju vlasti te mu je prijetila smrtna kazna.

U kolovozu se izjasnio da nije kriv pred sudom u Doneckoj Narodnoj Republici gdje mu se sudilo zajedno s jednim Šveđaninom i trojicom Britanaca.

Sudijski princ Muhamed bin Salman održava bliske odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući u sklopu OPEC-a, unatoč žestokom pritisku Washingtona, tradicionalnog saudijskog saveznika, da izolira Rusiju.

I ruske i ukrajinske snage su tijekom rata u Ukrajini zarobile na stotine stranih boraca, ali dosad je bilo tek nekoliko razmjena zatvorenika, piše Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:01