OPET PROMJENE

Novi Berošev eksperiment: U pet godina mladim liječnicima stižu treća pravila igre, za specijalizaciju će skupljati bodove...

Dvogodišnji program edukacije mladih liječnika osigurao bi bodove koji bi im trebali povećati izglede za specijalizaciju
 Vanesa Pandžić/Cropix

Ministarstvo zdravstva odlučilo se za još jedan eksperiment s mladim, netom diplomiranim liječnicima, treći od 2019. godine, kada je ukinut obavezni staž. Najavio se Pravilnik o programu mjera za mlade liječnike, prema kojem će oni moći odabrati dvogodišnji program edukacije uz obiteljsku, hitnu i javnozdravstvenu medicinu.

Sve će, dakako, biti dobrovoljno i bez ikakve obveze, a mladi će liječnici u svakom trenutku, pruži li im se bolja prilika, moći odustati od tog rada. Predlagač vjeruje da bi to trebalo biti stimulativno, jer će svakih šest mjeseci liječnik koji se za to odluči dobivati bodove koji bi im trebali povećati izglede za specijalizaciju.

Koliko bi to zaista bio poticaj, odnosno koliko bi zaista bili veći izgledi za specijalizaciju, vrlo je diskutabilno, kad se nerijetko specijalizacija dobiva na temelju "ranije objavljenih radova" uz pomoć mame, tate i njihovih prijatelja ili "intervjua" koji vrijedi više od svih papira i izvrsnosti tijekom studija.

Pravilnik bi osiguravao i to da će "liječnik raditi samostalno, a na raspolaganju će mu biti specijalist u slučaju potrebe". Također, liječnik "na edukaciji" ne bi mogao birati radilišta, već će biti raspoređen "tamo gdje je to u pojedinom trenutku potrebno". Za realizaciju čak će postojati i posebna jedinica za ljudske resurse!?

Naime, nakon što je prije nekoliko godina Vili Beroš, kao državni tajnik, ukinuo liječnicima obavezni staž, uz tvrdnju da to traži europska direktiva, jer se "pretpristupnim pregovorima za ulazak u EU pristalo na varijantu da nakon diplome nije potreban staž", ali uz obvezu da će se "praksa" obavljati tijekom studija, što se nije dogodilo.

Kao zamjena uveden je neobavezni rad uz nadzor, za koji vlada polovični interes. U prošloj godini HZZO je odobrio plaćanje "rad pod nadzorom" za 366 liječnika. Oni koji su se odlučili za takav rad ocjenjuju to kao dobar izbor za stjecanje medicinskih vještina.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr. Krešimir Luetić kaže kako još nije vidio tekst novog pravilnika pa ga ne može komentirati, ali zagovornik je ideje da liječnici nakon fakulteta ne bi trebali "sjediti kući i čekati specijalizaciju", već bi im se moralo omogućiti stjecanje vještina koje se uglavnom ne dobivaju tijekom studija, samo je važno naći najučinkovitiji način.

Činjenica je da svake godine na hrvatskim medicinskim fakultetima diplomira gotovo 700 mladih liječnika, koji sasvim sigurno nemaju kompetencija za samostalni rad, premda s diplomom dobivaju baš takvu licencu. No, to se još uvijek nije riješilo, već se iz godine u godinu zapravo eksperimentira jedanput s radom pod nadzorom, potom pokušajem da se "staž" odradi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a prema novom da se dvije godine "luta" od radilišta do radilišta.

Bit će zanimljivo nakon što pravilnik dođe u e-savjetovanje čuti primjedbe mladih liječnika, a usvoji li se u predloženom obliku, vidjeti i kakav će biti odaziv na tu neobvezujuću ponudu koja im jamči "plaću prema utvrđenim koeficijentima za liječnike bez specijalizacije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 13:22