USKOK OPTUŽIO KARAMARKOVOG SURADNIKA

Novcem Grada N. Vinodolskog platio je ljetovanje šefu Vodovoda i njegovoj obitelji?

 Davor Pongračić / CROPIX

USKOK je podigao optužnicu protiv Olega Butkovića, gradonačelnika Novog Vinodolskog i bliskog suradnika šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. U optužnici ga se tereti za zloporabu gradonačelničke funkcije i pogodovanje zamjeniku direktora Hrvatskih voda Siniši Šircu. Butkovića USKOK optužuje da je protuzakonito sredstvima Grada Novog Vinodolskog platio ljetovanje Siniši Šircu, zamjeniku direktora Hrvatskih voda, te članovima njegove obitelj u iznosu od 33 tisuće kuna. Siniša Širac također je optužen zbog poticanja Butkovića na zloporabu položaja.

Nema nagodbe

- Ovo je politička optužnica, a pred hrvatskim pravosuđem, kojemu vjerujem, dokazat ću vlastitu nedužnost - izjavio je jučer Oleg Butković.

Njegova stranka, HDZ, podržava gradonačelnika.

- Sve što Butković kaže, podržavamo. To je predizborna optužnica - izjavila je glasnogovornica HDZ-a Silvana Oruč Ivoš.

Butkovićev odvjetnik iz Rijeke Milenko Škrlec kaže da nema govora o nagodbi, a ni o napuštanju gradonačelničke funkcije.

- Zasad nema nagodbe. Poslali smo prigovor na optužnicu - dodao je odvjetnik Škrlec. Butkovića su u istražnom dijelu zastupali Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković, pa se Butkovića, neslužbeno doznajemo, često moglo vidjeti u njihovim uredima, kao i u onom odvjetnika Gorana Suića.

Blizak sa Sanaderom

Neki HDZ-ovci Butkovićeve posjete Suićevom uredu opisuju kao moguću vezu između Sanadera i Karamarka.

- Pa Butković je dugo bio uz Sanadera, a i danas mislim da su si bliski - kaže nam izvor.

Butković je pojasnio što se sve zbivalo u ljetu 2009. godine kada je Širac, zajedno s drugim političarima i gospodarstvenicima, boravio u Novom Vinodolskom tijekom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te održavanja tradicionalne turističko-promidžbene priredbe “Ružica Vinodola”.

- USKOK-u me prijavila gradska vijećnica Snježana Klaić iz SDP-a, jedna od direktorica u Hotelima Novi Spa, a glavni svjedok optužbe je Gordan Širola, jedan od suvlasnika (uz Brunu Orešara) te tvrtke i to 30. studenoga 2011., nedugo nakon što sam zatražio pokretanje stečajnog postupka u toj tvrtki koja državi duguje 30 milijuna kuna - tvrdi Butković.

Također je dodao da je 2009. na Poglavarstvu donesena odluka da se ljude koji mogu pomoći promociji Novog Vinodolskog pozove i počasti smještajem, a to smo radili godinama.

Pobjeda na izborima

- Za Širca znam da je bio, a za njegove članove obitelji neka utvrdi sud jesu li bili i je li njihov boravak zaista plaćen gradskim novcem - kazao je gradonačelnik Butković. Ponovio je da je to politička optužnica i nova faza nastojanja da se uništi HDZ.

- Ne pristajem ni na kakav političko-medijski reket i dokazat ću ispravnost svojih postupaka te ponovno pobijediti na sljedećim lokalnim izborima - najavio je Butković koji u drugom mandatu obnaša dužnost gradonačelnika Novog Vinodolskog.

Dodao je da je moguća smišljena podudarnost što se ova optužnica podiže uoči lokalnih izbora.

Moguća su, ustvrdio je, zakulisna podmetanja, ali da bi mnogo toga, o čemu sada ne želi govoriti, moglo izići na vidjelo.

Da se radi o podmetanjima obitelji Butković izjavio je nedavno za Jutarnji list i otac Olega Butkovića, ugostitelj Srećko Butković, kad smo ga pitali za njegov dug Poreznoj upravi u iznosu od 677,4 tisuće kuna.

Radilo se o dugu za doprinose za obvezna osiguranja nastalom, kako je rekao Butković, krajem 90-ih.

Očev dug

Dug je nastao na teret ugostiteljskog obrta bistro Lucija, koji je ugašen 2000., i to zato što radnicima nije plaćao doprinose.

- Nisam imao novca, ali imao sam tu nekretninu, pa sam mislio da će se država naplatiti ovrhom - izjavio je tada Butković te dodao:

- Da moj sin nije gradonačelnik, ne biste me zvali.

Srećko Butković vodio se kao vlasnik obrta Bistro Lucija, koji je tada ugašen, a preko kojeg je nastao dug. Iste godine, 2000., njegova supruga Emilija Mandukić-Butković otvorila je novi obrt pa konoba Lucija i dalje posluje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 17:33