POLA EUROPE U STRAHU

'NOVCA ZA POMOĆ ZEMLJAMA POGOĐENIM POPLAVAMA NEMA' Poručili iz EU

 Vlado Kos/CROPIX

NOVO 17:15 - Iako se Njemačka suočila s katastrofalnim poplavama kakve ne pamte već najmanje pet stoljeća, prognoze kažu da ovo možda nije vrhunac vodenog vala te da se može očekivati da će Elba s pritocima poharati još veće područje. Poplave su odnijele već 13 života - sedam u Češkoj, četiri u Njemačkoj te dva u Austriji.

Poplavama je zahvaćeno osam od 16 saveznih država. Najdramatičnije je kod Hallea gdje nitko ne želi davati prognoze hoće li nasipi izdržati, lijevi pritok Elbe, rijeka Saale (Solva), na nekim je mjestima probila nasipe i ugrozila 30 tisuća ljudi, dok je središte Meissena, 25 kilometara od Dresdena, pod vodom.

Situacija se donekle smirila u južnobavarskom gradu Passauu, kojeg je pogodio najveći vodeni val u zadnjih 500 godina. I dok se u Njemačkoj bore s podivljalom Elbom, Mađari strahuju od vala koji im se približava Dunavom. Meteorolozi predviđaju da bi 9. lipnja, voda u Budimpešti mogla prijeći rekordnu razinu od 875 centimetara.

Pogledajte poplave na jugu Njemačke

Europska komisija upozorila je kako je Fond za hitne situacije ispražnjen, te da novca za pomoć zemljama pogođenim poplavama nema.

- Naknada za štetu moći će biti nadoknađena tek iduće godine - kazao je Europski povjerenik za financije Janusz Lewandowski.

Europska povjerenica za međunarodnu suradnju, humanitarnu pomoć i krizne situacije, Kristalina Georgieva, kazala je da su spremni na pomoć u svakom trenutku. Rekla je kako EU ima 'specijaliziranu opremu i timove na raspolaganju za razmještaj u vrlo kratkom roku'.

-----------------------------------------

16:08 BATINA - Porast razine Dunava kod Batine sa 515 na 551 cm, koliko je izmjereno u četvrtak u 13 sati, uzrokovao je i plavljenje Zelenog otoka tako da je u četvrtak ujutro Dunav ušao u prizemlja 20-tak vikendica koje se nalaze na kraju ovog poznatog vikendaškog naselja.

- U petak će već biti i u našoj kući - kaže Josip Takač, čija je apartmanska kuća u četvrtak bila posljednja u koju se moglo ući.

- Imali smo za ovaj vikend najavu dolaska gostiju, ali sada od toga neće biti ništa. Do kuće ćemo sljedećih dana dolaziti čamcima i nadati se da će se Dunav do dolaska k nama ipak malo primiriti. Namještaj smo podigli na kat koji je na visini od otprilike 800 cm, pa se nadamo da vodostaj neće biti viši od te razine - rekao je Takač.

U Batini jučer, izuzev košnje trave na nasipu kako bi se bolje vidjeli eventualni propusti, nije bilo većih aktivnosti Hrvatskih voda. U srijedu je do pola zaštićen propust između dva nasipa u centru sela, a u Osijeku se pune dodatne vreće s pijeskom koje će biti dovezene u Batinu, gdje je u četvrtak došao i jedan kamion pijeska, kako bi se i tamo moglo puniti vreće.

VIDEO: 'VODENO ČUDOVIŠTE' STIŽE U HRVATSKU Raste broj mrtvih

Neki mještani izrazili su zabrinutost da bi Dunav mogao sa sobom odvući i novoizgrađeno riječno pristanište, ali i prevrnuti kompu uz koju pristaju riječni brodovi. Naime, na rubnom dijelu pristaništa koji još nije utvrđen čvrstim materijalima vidljivi su odroni zemlje, pa postoji bojazan da bi voda koja će ući ispod pristaništa mogla sa sobom povući i utvrđeni dio.

- Pristanište se nalazi u nebranjenom području i tamo je završena tak prva faza radova, a drugu su usporili vodeni valovi. Zbog svega toga jasno je da će tamo biti štete i to je neminovno, ali ne u smislu da će voda sa sobom povući kompletno pristanište. Nakon što se voda povuče pristanište će se sanirati - rekao je Igor Biglbauer iz Hrvatskih voda.

I HRVATSKOJ PRIJETI KATASTROFA, DUNAV NAJVIŠI U POVIJESTI! Alarmantno upozorenje

Do dolaska najvećeg vala ostalo je još pet do šest dana, ali još uvijek je neizvjesno koliki će on biti kada uđe u Hrvatsku. Da su prognoze nezahvalne potvrđuje i činjenica da je četvrtak vodostaj u Bratislavi, gdje je bila kulminacija vala, bio pola metra veći od onoga što se predviđalo u srijedu.

Baranja je trenutno cijela pod redovitim mjerama obrane od poplava, u nedjelju će kod Batine biti proglašene izvanredne mjere, a za ponedjeljak se očekuje da bi vodostaj mogao biti 698 cm. Zbog ozbiljnosti situacije povećan je i broj vreća s pijeskom kojih će na raspolaganju biti 350 tisuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:35