USKORO NOVA IMENOVANJA

NOVA VELEPOSLANIČKA KRIŽALJKA Nakon višemjesečnih konzultacija Joško Paro vraćen je u Washington

Kako doznajemo, postoje inicijative da se promijene hrvatski veleposlanici u Rimu, Berlinu, Beogradu, Parizu i Podgorici
Joško Paro
 Dragan Matić / CROPIX

Veleposlanik Joško Paro vraćen je u Washington, nakon što je više mjeseci proveo u Zagrebu ‘na konzultacijama’. S tom odlukom da Hrvatska ima veleposlanika u SAD-u u godini američkih izbora složila se i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i šef diplomacije Miro Kovač.

Povratak veleposlanika Para dolazi u vrijeme kada Grabar-Kitarović i Kovač odlaze na 71. zasjedanje Opće skupštine UN-a u New Yorku, gdje će boraviti od 19. do 23. rujna. Hrvatska će ove godine imati zapaženu ulogu u organizaciji popratnih skupova koji uvijek prate rujansko okupljanje svjetskih državnika, a bit će to prilika da se razgovara i o budućem glavnom tajniku UN-a. U planu je i susret Kolinde Grabar-Kitarović s Ban Ki-moonom, a hrvatska predsjednica predsjedat će skupu Partnerstvo za jednake budućnosti u organizaciji Hrvatske, na kojem će sudjelovati brojni državnici.

Povučen u zemlju

Mandat Jošku Paru istekao je prije ljeta, a Pantovčak i Zrinjevac su mu, iako je riječ o karijernom diplomatu, zamjerali političko imenovanje. Tako je Paro povučen u zemlju, u namjeri da se što prije nađe rješenje za novog veleposlanika. Odlazeća Vlada postigla je dogovor s Pantovčakom da to bude dr. Ivo Banac, a Amerikanci su tražili da se odrekne američkog državljanstva. Međutim, paket imenovanja novih hrvatskih veleposlanika nikada nije došao na sjednicu Vlade, iako je popis bio napravljen i dostavljen u Banske dvore. U međuvremenu je kabinet Tihomira Oreškovića pao, a u Odboru za vanjske poslove Sabora prihvaćen je stav da u trenutku pada Vlade nije dobro imenovati nove diplomate. Uz Ameriku nađeno je rješenje i za Rusiju, gdje Hrvatska već dulje nema veleposlanika.

S Pantovčaka i Zrinjevca stizale su negativne reakcije prema veleposlaniku Jošku Paru, između ostalog i zbog toga što se angažirao na način kako to ne bi trebali raditi diplomati u predsjedničkoj kampanji u Hrvatskoj. Paro je za veleposlanika otišao s dužnosti vanjskopolitičkog savjetnika bivšeg predsjednika Ive Josipovića, a postojala je i percepcija da je vrlo blizak ljevici. Pantovčak i Zrinjevac složili su se da bude ‘prvi na listi’ onih za koje će se naći zamjena, a Paru je ionako istekao mandat. Predložene promjene trebale su dovesti i do imenovanja novih veleposlanika u Francuskoj, gdje je dr. Ivo Goldstein, i Crnoj Gori gdje je Ivana Sutlić-Perić.

Povlačenjem Joška Para Hrvatska je ostala bez veleposlanika u Americi u vrlo osjetljivo vrijeme, u finišu izbora za Bijelu kuću. Malo koja zemlja može se odlučiti na takav diplomatski ‘luksuz’, iako s tehničke strane rad veleposlanstva nije došao u pitanje. Sam Paro dolazak u Zagreb nije problematizirao niti se oglašavao u medijima i strpljivo je čekao kako će se proces dalje odvijati.

Prije odlaska iz Washingtona američkoj je strani objasnio o čemu je riječ i da njegovo povlačenje nema nikakve veze s hrvatsko-američkim odnosima. Iz izvora bliskih MVP-u Jutarnji saznaje da će imenovanje novih veleposlanika odmah doći na dnevni red nove Vlade.

Šef diplomacije

Očekuje se da će tako već na jesen biti donesena nova odluka o novim veleposlanicima, a pitanje je hoće li predložena lista biti prihvaćena i od nove Vlade, prije svega izvjesnog premijera Andreja Plenkovića i novog šefa diplomacije. Sigurno je da će Plenković uskoro i o toj temi razgovarati s predsjednicom Grabar-Kitarović, ali je sigurno i to da će promjene biti na tragu onih o kojima se govorilo i za vrijeme Oreškovićeva mandata. Tako uz Pariz i Podgoricu postoje i inicijative da se promijene hrvatski veleposlanici u Rimu, gdje je Damir Grubiša, u Berlinu, gdje je Ranko Vilović, i Beogradu, gdje je veleposlanik Gordan Markotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 04:50