KRŠENJE ZAKONA

Nova TV i RTL kažnjeni sa 100.000 eura

Lani nisu, kao đto su trebali, osigurali najmanje 2,5 posto ukupnog godišnjeg brutoprihoda osigurati za djela hrvatskih neovisnih proizvođača

Ilustracija

 Goran Sebelic/Cropix

Vijeće za elektroničke medije (VEM) izreklo je prekršajne naloge od 100.000 eura Novoj TV i RTL-u Hrvatska zbog kršenja zakonske odredbe prema kojoj su nakladnici lani morali najmanje 2,5 posto ukupnog godišnjeg brutoprihoda osigurati za djela hrvatskih neovisnih proizvođača.

Osim toga, hrvatski medijski regulator izdao je i prekršajni nalog od 6630 eura i odgovornim osobama (čelnicima uprava) Nove TV i RTL zbog kršenja navedene zakonske odredbe, te je naložio tim televizijama da u 2024., nadoknade iznos koji su lani propustili uložiti u djela hrvatskih neovisnih proizvođača. Prema prijelaznoj odredbi Zakona o elektroničkim medijima (članak 101.), nakladnik televizije morao je osigurati u 2023. najmanje 2,5 posto godišnjeg brutoprihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti pružanja medijskih usluga za djela hrvatskih neovisnih proizvođača, a od ove godine primjenjuje se zakonska odredba prema kojoj to iznosi najmanje pet posto.

Naime, prema Zakonu o elektroničkim medijima (ZEM), nakladnici koji ne postignu opseg udjela audiovizualnih djela hrvatski neovisnih proizvođača moraju svake godine povećavati udio tih djela sukladno kriterijima i načinu utvrđenom pravilnikom prema kojem VEM propisuje kriterije i način povećanja opsega udjela neovisnih proizvođača. Pritom VEM uzima u obzir nakladničke obveze informativnog, obrazovnog, kulturnog i zabavnog značaja prema gledateljima.

Ove zakonske odredbe ne odnose se na nakladnika televizije koji ima koncesiju lokalne razine i nije povezan u nacionalnu mrežu, na nakladnike specijaliziranih programa te na nakladnike s niskim prometom ili malom publikom sukladno smjernicama koje izdaje Europska komisija.

Predviđena kazna za premalo izdvojenog novca za djela hrvatskih neovisnih proizvođača je od 100.000 do milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. lipanj 2024 18:16