POTVRDIO MINISTAR

Nova sisačka bolnica ipak će se graditi

Župan Ivo Žinić i v.d. ravnatelja sisačke bolnice dr. Tomislav Dujmenović objavili da je postignut dogovor s ministrom zdravlja
 Goran Mehkek / CROPIX

Izgradnja središnjeg paviljona sisačke bolnice s objedinjenim hitnim prijemom i dnevnom bolnicom, hemodijalizom i laboratorijem, ukupne površine 9.600 četvornih metara, neće biti zaustavljena, nego se projekt nastavlja.

Postignut je dogovor vodstva sisačke bolnice, Županije Sisačko-moslavačke i ministra zdravlja dr. Darija Nakića da projekt nove sisačke bolnice ide dalje, izvijestili su u srijedu u Sisku župan Ivo Žinić i v.d. ravnatelja bolnice Sisak, dr. Tomislav Dujmenović.

- Puno je do sada bilo izneseno laži i poluistina, vodila se oko bolnice predizborna kampanja, širile se priče kako je protiv nove bolnice župan, novi ravnatelj, Ministarstvo zdravlja. Pričalo se kako je novac za novu bolnicu osiguran u EU i kako novi ministar i župan neće novac iz EU fondova, nego zaustavljaju gotove projekte. Istina je drukčija. Nikada EU nije dala zeleno svjetlo za ovaj projekt, nikada novac nije bio osiguran, a iz toga razloga nikada nije potpisan ugovor s odabranim izvođačem radova. Istina, projekt i građevinska dozvola su napravljeni i na tome hvala bivšoj ekipi u bolnici i u županiji, rekao je župan Žinić.

Nastavio je kako je na sastanku s ministrom Nakićem 27. svibnja dogovoreno da se ne mijenjaju projektirani gabariti zgrade središnjeg paviljona, kako ne bi propalo projekt i građevinska dozvola.

- Mijenjat ćemo sadržaj: EU ne financira nove bolnice, ali financira izgradnju objedinjenog hitnog prijema, dnevne bolnice, dnevne kirurgije. Novi će središnji paviljon imati pet katova, ali se prema revidiranom projektu četvrti i peti kat neće dovršiti i opremiti, nego će se to učiniti naknadno, kada bude novaca za tu namjenu. S obzirom da će se središnji paviljon graditi na mjestu sadašnjeg laboratorija i hemodijalize, u središnjem paviljonu uz naprijed naveden sadržaje bit će i odjeli hemodijalize i laboratorija. Osigurano će biti iz EU 70 milijuna kuna i to je maksimalni iznos koji se može dobiti, a iz domaćih izvora bit će 15 milijuna kuna. Sisačka bolnica jedina je hrvatska bolnica koja ima gotove sve dokumente, prijavit ćemo se na natječaj EU i siguran sam da će projekt biti odobren, da će iduće godine početi gradnja središnjeg paviljona, rekao je Ivo Žinić.

V. D. ravnatelja bolnice, dr. Tomilav Dujmenović istaknuo je u srijedu kako je s ministrom zdravlja dogovoreno da će bolnica u Sisku do kraja godine dobiti novi CT aparat, a sljedeće godine novi mamomat, te da će se uvesti novi način određivanja dnevnog limita, prema broju stanovnika koji gravitiraju bolnici i broju usluga koje bolnica obavi. U tome pogledu sisačka bolnica je bila zakinuta godinama, što je rezultiralo gubicima, koji sada iznose čak 95 milijuna kuna. Bivša ekipa na čelu bolnice naslijedila je gubitak od 65 milijuna kuna, koji je sada narastao za novih 30 milijuna. Zbog tolikog duga župan Ivo Žinić još nije potpisao ugovor o preuzimanju bolnice od države, jer u sporazumu stoji obveza Županije da će sanirati gubitke županijskih bolnica.

– S obzirom da se u bolnici vrijedno i puno radim, ukoliko će biti plaćen obavljen posao, u roku od dvije do tri godine moći ćemo sanirati ove gubitke, pojasnio je Darko Srbljanin, županijski pročelnik za zdravstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2024 02:49