UGLEDNA EKONOMISTICA

NOVA NAJTRAŽENIJA OSOBA DOMAĆE POLITIČKE SCENE Svi bi s njom: I HDZ i SDP i Čačićevi reformisti...

Nakon što je umjesto Milana Bandića preuzela upravljanje Zagrebom, Sandra Švaljek postala je jedna od najmoćnijih žena hrvatske politike

Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Zagreba, posljednjih je mjeseci postala jedna od najtraženijih osoba na hrvatskoj političkoj sceni. U svojim bi je redovima, tvrde upućeni, voljeli vidjeti mnogi novi igrači u političkoj areni, a načelno je prihvatljiva i vodećim strankama u zemlji.

- Najave osnivanja novih pokreta i krojenja političkih lista jasno pokazuju nove trendove. U Hrvatskoj su sada “in” nova, još nepotrošena politička lica. Tu posebno mjesto pripada Sandri Švaljek, koju bi mnogi željeli vidjeti u svojim redovima - ističe jedan naš sugovornik, inače dobar poznavatelj stanja na hrvatskom političkom “tržištu”.

Bandić odlučuje

- Švaljek je proteklih mjeseci postala jako tražena politička udavača. I ona sama pokazuje političke ambicije, iako su one zasad manje okrenute nacionalnoj, a više gradskoj razini. No, ne vjerujem da bi joj bio stran ni angažman u izvršnoj vlasti na državnoj razini - ocjenjuje on.

Nekadašnju ravnateljicu Ekonomskog instituta, čini se, u svojim bi redovima ponajprije voljeli vidjeti reformisti Radimira Čačića. Mnogi tvrde da reformistima ne bi smetalo ni kada bi Švaljek vodila njihovu gradsku listu, što bi mogao biti uvod i u daljnju suradnju na nacionalnoj razini. Sve to, naravno, pod uvjetom da pristupi reformistima i da se tako dogovori s Čačićem.

- Čačić jako cijeni Sandru Švaljek. Ipak, o njezinoj sudbini odlučuje Bandić: ako on podnese ostavku, i ona će, kao njegova zamjenica, morati otići i idu novi gradski izbori - kaže naš sugovornik iz redova reformista.

I HSLS za suradnju

Šef HSLS-a Darinko Kosor jučer nije bio dostupan. Ipak, njegove dosadašnje izjave i potezi ne ostavljaju puno sumnje u zaključak da ni HSLS-u ne bi smetalo jačanje suradnje sa Švaljek.

Ulazak Sandre Švaljek u politički život krenuo je njenim uključivanjem u ekonomski savjetnički tim bivše premijerke Jadranke Kosor, u kojem je bila sa Željkom Lovrinčevićem, Borislavom Škegrom i Željkom Perićem. Iako su Kosoričini savjetnici stalno isticali da im radno mjesto nije u Banskim dvorima i da tadašnju premijerku savjetuju isključivo kao stručnjaci, sastavili su program gospodarskog oporavka zemlje, koji je u suštini politički dokument, ali koji nikada do kraja nije proveden.

Osigurano mjesto

Po mnogima, pravi početak političke karijere Sandre Švaljek bio je na posljednjim lokalnim izborima, kada se kandidirala na listi Milana Bandića. Bandićeva pobjeda na izborima osigurala joj je i mjesto njegove zamjenice.

Slaže svoj tim

Kada je Bandić u listopadu uhićen, Švaljek je praktično preuzela upravljanje Gradom Zagrebom.

- Time je praktično postala jedna od najmoćnijih žena hrvatske politike. Sada, nakon što joj je u Gradskoj skupštini prošao proračun za sljedeću godinu, prilično je suverena. Posvetila se sređivanju stanja u Zagrebu i slaže svoj krug ljudi, uglavnom stručnjaka - kaže jedan naš sugovornik, kojem nije promaklo ni to da Švaljek dosta radi na ‘glancanju’ svog imidža.

Pazi na imidž

- Ekipa sastavljena od stručnjaka sada je, u političkom smislu, “in”. Vidi se i da jako pazi na svoj imidž. Nedavno je, primjerice, bila na modnoj reviji, i to u trapericama i majici, očito kako bi pokazala da dolazi izravno s posla. Pojavljuje se i na događajima koje organizira predsjednik Ivo Josipović. Ukratko, može se reći da je Švaljek, što se javnog pojavljivanja tiče, zadržala Bandićev tempo, ali bez pompe koja je njega pratila - dodaje.

Švaljek za sada ne prognozira daljnji razvoj svoje političke karijere.

Ipak, jedan njen dobar poznavatelj uvjeren je da će se ona pojaviti na sljedećim lokalnim izborima, a ne isključuje ni mogućnost da se na ovaj ili onaj način pojavi i na parlamentarnim izborima sljedeće godine. Pritom joj u pluseve ubraja zatopljenje odnosa i s dvjema vodećim strankama - SDP-om i HDZ-om.

Vruć kesten

- SDP je sada napada u rukavicama, dok je HDZ promijenio retoriku i više je zapravo i ne napada - zaključuje on.

No, u gradskim organizacijama tih dviju stranaka kažu kako zasad nisu razgovarali o mogućnosti suradnje sa Švaljek. Lokalni izbori su, ističu, još daleko. Ipak, čini se da ni u jednoj od njih eventualnoj suradnji sa Švaljek unaprijed ne kažu - ni da, ni ne.

- Ona je korektna i ima umjerenu retoriku, svakako drukčiju od Bandićeve. No, uzela je u ruke vruć kesten i ima odgovornost.

Ipak, pitanje je što zapravo može napraviti u ovako postavljenom sustavu - kaže sugovornik iz SDP-a. Po njemu, zbog stranačke infrastrukture i male izlaznosti birača glavna bitka i na lokalnim izborima zapravo će se voditi između SDP-a i HDZ-a.

- Za ono dobro što Švaljek radi uživa našu potporu, a za ono što ne radi dobro nema našu potporu - kratko zaključuje naš sugovornik iz HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 15:22