PREDUJMI I KARTICE

NOVA AFERA: REVIZIJA POSLOVANJA U 2013. OTKRILA I blagajnu Nacionalne i sveučilišne knjižnice radnici koristili kao bankomat

Djelatnici Nacionalne i sveučilišne knjižnice dobivali predujme i kartice
 Marko Todorov / CROPIX

Glavna blagajna djalatnicima je služila kao bankomat, zaključila je državna revizija.

Plaćali gorivo za osobne automobile, trošili na ručkove i večere, plaćali avionske karte i hotelski smještaj za privatna putovanja, ali i raznu drugu potrošnu robu. Iz isplaćenih predujmova iz glavne blagajne, ali i iz bankomata putem poslovne kreditne kartice uzeli su točno 59.630 kuna, a nijedan trošak koji su napravili nisu pravdali računima.

Ovako otprilike izgleda nalaz Državne revizije o financijskom poslovanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2013. godinu, koji umnogome podsjeća na slučaj s revizorskim izvješćem o radu Ministarstva kulture zbog kojeg je ostavku morala dati ministrica Andrea Zlatar Violić.

Uvjetno mišljenje

Državni revizori Knjižnici su dali uvjetno mišljenje, a slučaj isplaćivanja predujma iz glavne blagajne i bankomata iz 2013. godine, stoji u njihovu nalazu, nastavljen je i u 2014. godini. U vrijeme revizije, dakle u prosincu 2014. godine, navedena potraživanja iznose 91.318 kuna.

Krajem 2013. godine potraživanja od zaposlenih iznosila su nešto više od 135 tisuća kuna, od čega se gotovo 60 tisuća kuna odnosilo na isplaćene predujmove. Knjižnica je podmirila troškove nastale korištenjem kreditne kartice. Dio potraživanja je tijekom 2013. godine vraćen na račun Knjižnice, obustavama iz plaća za prekovremeni rad zbog izvanrednog povećanja opsega posla. Iz dokumentacije nije razvidan opseg poslova ili projekata koji su to uvjetovali, stoji u izvješću.

Iz NSK su poručili kako se dio troškova, poput avionskih karata i hotelskih smještaja te hrane i pića, ne odnosi na privatne troškove, već su vezane uz poslovanje Knjižnice. No, da je bilo isplaćivanja predujmova priznali su.

Tražili povrat

- Knjižnica navodi da se obvezuje poduzeti mjere za povrat sredstava po danim predujmovima i kreditnoj kartici - obrazložili su iz NSK, koju je u vrijeme revizije predstavljala glavna ravnateljica Dunja Seiter Šverko. Revizori su otkrili i kako su na temelju odluke glavne ravnateljice pojedinim zaposlenicima isplaćivani mjesečni dodaci na plaće u ukupnom iznosu od gotovo 800 tisuća kuna bruto.

Dodaci na plaću isplaćivani su u rasponu od 164 do 60.567 kuna bruto godišnje po zaposleniku, a ti dodaci financirani su iz vlastitih sredstava. No, nije objašnjeno na temelju kojih složenih poslova su se ti dodaci isplaćivali. S obzirom na to da je Knjižnica ostvarila manjak prihoda za 2013. (4,049 milijuna kuna) i ima preneseni manjak prihoda iz ranijih razdoblja (6,2 milijuna kuna), smatramo da nije bilo osnova za isplatu dodataka na plaću, stoji u nalazu Revizije. Isto tako revizori smatraju da Knjižnica nije potpuno i pravodobno naplaćivala potraživanja od zakupaca. Ta potraživanja iskazana su u iznosu od 2,87 milijuna kuna. Nije poznato, utvrđeno je, i povodom kojih događanja je potrošeno 46.382 kune na reprezentaciju. Te usluge nabavljene su putem narudžbenica od zakupca restorana Knjižnice, a većina računa ne sadrži događanje u povodu kojeg je obavljena reprezentacija te broj ugošćenih osoba.

KLJUČNE ZAMJERKE

1. S poslovne kartice djelatnici su digli 59.630 kuna bez valjanih računa

2. Predujme su vraćali obustavama plaće za prekovremeni rad koji nije obrazložen

3. Unatoč gubitku od 4 mil. kuna, djelatnicima je isplaćeno 800.000 kuna dodataka na plaću

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 00:26