UBOJSTVO ĐUREKOVIĆA

NJEMAČKI MEDIJI O SUĐENJU PERKOVIĆU 'Agenti smrti stoje u sudskom hodniku i smijulje se'

 CROPIX

Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivše Udbine čelnike "Bild" je prozvao agentima smrti. Opisuje ih kao dva starija čovjeka pristojno odjevena koji stoje u sudskom hodniku, smiju se i cereću, piše Slobodna Dalmacija . Tako je svoj izvještaj s minhenskog Višeg zemaljskog suda započeo ovaj najtiražniji njemački dnevnik, koji dodaje kako je u Bavarskoj započelo suđenje za jedno naručeno ubojstvo.

Muškarci s hodnika su bivši šef jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač (72) i njegov general Josip Perković (69). Oni su optuženi za pomaganje u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića (57), kritičara tadašnjeg jugoslavenskog režima, koji je ustrijeljen i zatučen u garaži 1983. godine u Wolfratshausenu, pokraj Münchena.

Đureković je prije smrti pobjegao u Njemačku i koristio jednu garažu kao tiskaru, gdje je tiskao političke letke. Po njemačkom Državnom tužiteljstvu Zdravko Mustač je naredio ubojstvo, jer je Đureković puno znao o zabranjenim poslovima sina tada visokog jugoslavenskog političara Mike Špiljka. Bivši agenti su se pred sudom u Münchenu branili šutnjom, a proces će trajati do proljeća - ističe Bild.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:48