ZEMLJIŠTE JE KUPLJENO

Njemački investitor želi netaknuti komad hrvatske prirode pretvoriti u luksuzni resort: Pripremili su 100 mil. eura!

Zemljište su kupili, projekt s čak tri helidroma prezentirali i poručili da novac nije u pitanju

Općina Kršan

 Rtl Danas/screenshot/

Njemački investitor spreman je uložiti 100 milijuna eura u resort koji bi izgradio na još netaknutom dijelu Istre, u općini Kršan. Zemljište su kupili, projekt s čak tri helidroma prezentirali i poručili da novac nije u pitanju, piše Net.hr. Mještani su podijeljena mišljenja, a gradonačelnik predlaže referendum.

"Ispitivali smo i shvatili da su vile najpogodnije za izgradnju i turizam u Hrvatskoj. Želimo graditi luksuzan resort kakav ne postoji u Hrvatskoj", kazao je glavni menadžer predstavništva njemačkog holdinga Josip Milić čija tvrtka želi sagraditi 40 vila s bazenima koje će imati poglede na Cres i Kvarner.

Pet stotina kreveta, sportski tereni, tri heliodroma, restoran i samostalno napajanje samo su dio ovog luksuznog projekta. "Funkcionirat će sam sa sobom s obnovljivim izvorima energije, koristit ćemo i slivne vode za bazene", ističe Milić.

"Ja sam stava da je ova investicija toliko bitna i toliko važna. No treba prije svega pitati stanovnike općine Kršan što oni žele s tim našim dijelom obale koji je još uvijek jedan od posljednjih u Istri koji su netaknuti", kazao je Roman Carić, načelnik općine Kršen, za RTL Danas.

Načelnik razmišlja o referendumu, samostalnom ili pak uz prve iduće izbore: "Ako budemo u toj obvezi ili mogućnosti da o tome odlučujem ja kao načelnik svakako ću inzistirati na jednoj široj javnoj raspravi."

Mještani su, kao uvijek i svugdje, podijeljenih mišljenja. "Turizam, općina bi dobila investicije, a i ljudi bi se zaposlili. Ona šuma, šikara, kozja staza bi se uredila", kazao je Anton.

"To je loše skroz. Već smo preizgrađeni. Ne trebamo im dopustiti da grade tamo gdje nije dopušteno. To je previše", kazao je Đani.

Investitori su spremni uložiti 100 milijuna eura, a općini bi na godišnjoj razini donosio više od pola milijuna eura. Osim ulijevanja novca u općinsku blagajnu, došlo bi i do novih zapošljavanja. "Općina Kršan koja je potpuno turistički nerazvijena je najpogodnija za daljnje investicije", ističe Milić, prenosi Net.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 19:09