‘POTVRDILI NEMOĆ‘

Nižu se reakcije HDZ-a nakon prosvjeda: ‘Mediji su objavili apstraktne brojke‘

Na žalost oni i dalje sve svoje politike baziraju na mržnji prema HDZ-u, prema Vladi, a to nikada nikome nije uspjelo, izjavio je Medved

Davor Nadji, Peđa Grbin, Marijana Puljak, Sandra Benčić, Tomislav Tomašević, Ivica Puljak, Dalija Orešković, Anka Mrak Taritaš, Katarina Peović, Natalija Martinčević, Krešo Beljak

 Goran Mehkek/Cropix

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved komentirao je u subotu prosvjed koji je na Trgu svetog Marka organiziralo 11 lijevo-liberalnih stranaka, kazavši kako on pokazuje da je oporba i dalje bez vizije.

„Na žalost, oni i dalje sve svoje politike baziraju na mržnji prema HDZ-u, prema Vladi, a to nikada nikome nije uspjelo“, rekao je ministar.

Naglasio je i kako se od oporbe očekuje da ima konkretne programe, ali da se to, „zasad“ u našoj oporbi ne vidi.

„Tih jedanaest stranaka imaju pravo na artikuliranje svojih stavova i svojih pozicija, ali ne vidim da oni to mogu ostvariti uspješno. Čak mislim da ovime neće polučiti, ne samo za njih željen, nego nikakav uspjeh“, izjavio je ministar i dodao da će izbori, kad god budu, to pokazati.

Upitan za jučerašnju izjavu predsjednika Republike u kojoj je spominjao „šatoraško divljanje“ i dizanje „oluje“, Medved je istaknuo kako je 555 dana braniteljskog prosvjeda bilo nužno u nastojanju da se branitelji izbore za ugroženo im dostojanstvo.

„A na kakvu "oluju" predsjednik misli, to bi mogao pojasniti samo on“, odgovorio je Medved koji je u Krivom Putu bio na obilježavanju 30. godišnjice pogibije Damira Tomljanovića Gavrana.

Tijekom poslijepodneva HDZ se oglasio i na svom Facebooku.

- Zar nekoliko tisuća proturazvojnih ljevičara, jedva okupljenih iz cijele Hrvatske uz tjedan dana priprema i agresivne kampanje, stvarno misli da ćemo zbog njih odustati od Zakona o hrvatskom jeziku i neradne nedjelje? Da će nas pokolebati u daljnjem povećavanju plaća i zaposlenosti, u ostvarivanju gospodarskog rasta koji je na samom vrhu EU, u zadržavanju jasnog euroatlantskog smjera zemlje? Da ćemo dopustiti da se zbog njihovih pritisaka zatvori LNG terminal, pa da Hrvatska ponovno bude ovisna o ruskom plinu. Nema povratka na staro! Pravosuđe će ostati samostalno, partija i njeni derivati nikada više neće određivati tko treba biti uhapšen, a tko spašen. U demokraciji i pravnoj državi za to su zadužene nadležne neovisne institucije - objavili su.

image

Medved i Plenković

Nera Šimić/Cropix

Kasnije poslijepodne Hrvatska demokratska zajednica ponovno se oglasila na Facebooku.

- Hrvatima je sada sasvim jasno zašto je proturazvojna, autoritarna ljevica odabrala Trg sv. Marka za „prosvjed“. Taj se prostor popuni već s 500 ljudi. Stoga su portali koji su tjedan dana pružali gorljivu potporu Grbinu, Benčić i Mrak Taritaš danas i izišli s apstraktnom formulacijom o „tisućama ljudi“. Stvarna brojka „ubila“ bi ljevičarska nabrijavanja o „velikom prosvjedu“, „prepunom Gornjem gradu“, „krcatom Markovu trgu“. Portali koji nisu skloni retrogradnoj ljevici objavili su pak da se okupilo „malo više od 1.000 ljudi“. Prema našoj skromnoj procjeni, ipak ih je bilo više - oko 3.000 - kada se pribroje i okolne ulice i trgovi. A koji nipošto nisu bili „dupkom puni“, što će vam potvrditi i slika s Katarinina trga. Nije se, uostalom, skroz popunio ni ograđeni prostor na Markovu trgu. Svejedno, neka je prosvjednika bilo i duplo - 6.000! I trostruko - 9.000! Neka se uračunaju i ako su došli samo zbog sendviča koji su im nuđeni. I što sada? Ništa. Sve je isto kao prije ove subote. #VladaRH nastavlja raditi posao za koji je dobila povjerenje građana, a oni će dalje rušiti, opstruirati i podmetati. Ljevica je potvrdila svoju nemoć. Ma koliko će se nadolazećih dana tješiti i napumpavati događaj, svjesna je stvarnog odaziva. Definitivno se u ovoj kampanji neće usuditi organizirati skup na nekom većem prostoru.

Za HSLS, pak, današnje okupljanje oporbe nije prosvjed nego predizborni skup:

- Ovo nije prosvjed jer da je prosvjed onda bi se uključila kompletna oporba. Ovdje danas nije nazočna kompletna oporba. Ovdje je nazočan samo lijevi dio oporbe što je po meni i u redu i ja mislim da ima i razloga što oni to danas rade. Mi smo ušli u predizborno vrijeme i možemo očekivati da će se stranke aktivirati. Na kraju krajeva vi isto vidite da se i HSLS ovdje aktivirao, ustvrdio je predsjednik HSLS-a Dario Hrebak.

Kaže da bi za građane, državu, političke stranke i gospodarstvo najbolje bilo da izbori budu u svibnju s obzirom na to da su europski izbori u lipnju, a predsjednički krajem godine.

Ne bi bilo dobro da parlamentarni izbori budu u srpnju, kao prošli, jer smo zbog toga već trpjeli kritike, a ni u rujnu, jer bi vjerojatni prigovori bili da želimo biti na vlasti do samog kraja jer je do tada parlamentarni rok, rekao je Hrebak te dodao da očekuje oporbene napade da to čini, jer su "tempirani" koeficijenti i plaće.

image

Dario Hrebak

Željko Puhovski/Cropix

- Mi smo spremni za izbore u svibnju, vidjet ćemo s partnerima hoće li tada doista i biti, no predsjednik Republike Zoran Milanović će odlučiti o konkretnom datum, jednoj od četiri nedjelje koju će vladajuća većina staviti na raspolaganje, jer ona odlučuje kada će se raspustiti Hrvatski sabor, kazao je.

Hrabak kaže da o tome još nije razgovarao s premijerom Andrejem Plenkovićem za kojeg je rekao da je "preokupiran drugim poslom", pregovorima sa sindikatima vezano uz povećanja plaća u državnim i javnim službama.

Ustvrdio je da su u proteklom mandatu ispunili obećano, ali da se izbori ne dobivaju na ispunjenome, jer se to zaboravlja, nego na obećanjima za idući mandat i na konkretnim programima.

- Gospodarstvo nam je super krenulo, u dobrom smjeru, porezna rasterećenja daju rezultate, no bitne su nam i teme zaštite okoliša, energetika i poljoprivreda, rekao je.

Najavio je da će HSLS partnerima predložiti podizanje neoporezivog dijela na 50 tisuća eura za male i srednje tvrtke koje ne ulaze u sustav PDV-a.

image

Grmoja i Miletić

Damjan Tadić/Cropix

Grmoja: Ovo je bio lijevi prosvjed, a ne antivladin

Saborski zastupnik Nikola Grmoja (Most) izjavio je u kako bi Most bio dio današnjeg prosvjeda na Markovu trgu kada bi to bio antivladin prosvjed, ali kako je od njega napravljen lijevi prosvjed, Most tamo nije dobrodošao.

Isključivanjem Mosta iz prosvjeda, učinjena je usluga Vladi i Plenkoviću koji sada može reći da ovi koji prosvjeduju ne žele Zakon o hrvatskom jeziku, očuvanje hrvatskog identiteta, rekao je Grmoja novinarima.

Ponovio je kako je lijeva opozicija inzistirala na tome da se Most isključi iz prosvjeda na Markovom trgu i napravila od njega lijevi predizborni skup.

Rekao je i kako organizatori nisu željeli da prosvjed bude masovan i antivladin, a kao razlog isključenja Mosta naveli su njegovo protivljenje ilegalnim migracijama.

Most od svoga stava neće odustati, taj stav štiti hrvatske zakone, hrvatsku granicu i, u biti, sigurnost hrvatskih građana, istaknuo je Grmoja.

Postoje istraživanja, dodao je, koja su pokazala da je Hrvatska jedna od najsigurnijih zemalja za noćne šetnje i Most to želi očuvati.

„Želimo očuvati hrvatski identitet i brinuti se prvenstveno za Hrvate, ako to smeta ovima iz Možemo, to je njihov problem", poručio je, spočitnuvši toj stranci da ju se nije moglo vidjeti na velikom prosvjedu ispred HDZ-a kad je nestala milijarda kuna iz INE.

Govoreći o radu Vlade ocijenio je da ona tjera Hrvate iz Slavonije, Srijema, Baranje, Podravine, a uvozi imigrante i dodatno snižava cijenu rada. Jedina politička opcija koja se suprotstavlja takvoj politici je Most, ustvrdio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:27