STRAVA U PAZINU

Nitko nije tražio obdukciju mrtvih štenaca iz rijeke. Monstrum će proći tek s novčanom kaznom?

Počinitelj se može pravdati da su bili mrtvi prije nego što ih je bacio u rječicu Pazinčicu

Tijela štenaca bačenih na zaleđenu Pazinčicu ispod mosta Dušani kraj Pazina nalaze se u hladnjači Higijenskog servisa pulske veterinarske stanice i najvjerojatnije će biti spaljena jer do sada nitko nije zahtijevao njihovu obdukciju.

S obzirom na to, nije utvrđen ni uzrok smrti štenaca, što bi, ako se počinitelj i pronađe, moglo imati presudnu ulogu u određivanju kazne.

Naime, prema hrvatskom Zakonu o zaštiti životinja, jedine zatvorske kazne, u trajanju do šest mjeseci, predviđene su za slučajeve teškog zlostavljanja i nanošenja nepotrebne boli, a ako do toga dolazi zbog oklade, odnosno stjecanja imovinske koristi (borbe pasa i sl.), kazne su do godinu dana zatvora.

Zbrinjavanje lešina

Međutim, u pazinskom slučaju počinitelj bi mogao biti optužen za usmrćivanje životinja, za što su predviđene novčane kazne do maksimalno 100.000 kuna. Ako bi tvrdio da su štenci već bili mrtvi kada ih je bacio, što je nemoguće opovrgnuti jer nema obdukcije koja bi dokazala suprotno, radilo bi se o još blažem prekršaju koji se odnosi na nepravilno zbrinjavanje lešina.

U Higijenskom servisu kažu da su mrtve štence pokupili nakon dojave Centra 112 u petak poslijepodne, a s obzirom na to da je rijeka bila zaleđena, pomogli su im vatrogasci. Slučaj je prijavljen u petak ujutro, a kada su uočeni, štenci su već bili mrtvi.

Veterinarski higijeničar kaže da je riječ o mješancima, najvjerojatnije starim jedan dan, a na nekima su još bili tragovi pupčane vrpce. Slučajevi napuštenih štenaca u Istri nisu rijetkost - jednom je vreća s mrtvim psićima pronađena na šumskom predjelu Pule. Kako navode u Higijenskom servisu, ipak su najčešći slučajevi nezakonitog zbrinjavanja lešina starijih pasa, odnosno njihovo ostavljanje po grmlju, jamama i slično, jer vlasnici žele uštedjeti na veterinarskim uslugama. Počinitelji uglavnom ostaju nepoznati.

Potraga još traje

Za sada je tako i u slučaju s pazinskim ubojicom pasa; policija za počiniteljem traga. U udruzi za zaštitu životinja Happy End sumnjaju na vlasnike lovačkih pasa ili pasa tartufara, kakvih je u okolici Pazina jako mnogo. Tvrdi da lovci i tragači za tartufima pse drže u neprimjerenim uvjetima, u minijaturnim boksovima, obično na rubu gladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:24