ODLUKA VLADE

NIŠTA OD BOŽIĆNICA I REGRESA Vlada štedi na državnim službenicima, Ribić: 'To je protuustavno!'

Zagreb, 061114.Vlada.Redovita sjednica Vlade RH. Vlada je uz ostalo raspravljala o prijedlogu zakona o regionalnom razvoju RH kojim se, radi ucinkovitije provedbe politike regionalnog razvoja, posebno njezine urbane dimenzije, predvidja ustrojavanje triju kategorija urbanih podrucja - urbanih aglomeracija, vecih urbanih podrucja i manjih urbanih podrucja.Na fotografiji: Vesna Pusic, Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

Zaposlenicima javnih i državnih službi u ovoj godini neće se isplaćivati dodaci na staž, božićnica ni regres, odlučila je u četvrtak Vlada na svojoj telefonskoj sjednici.

Time se u državnom proračunu u ovoj godini planiraju uštede od 650 milijuna kuna. Vlada je, nakon neuspjelih pregovora sa sindikatima oko izmjene kolektivnih ugovora, zbog procedure prekomjernog deficita odlučila štedjeti na zaposlenicima javnih i državnih službi pa su tako Saboru poslane izmjene Zakona o uskarati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža, te prijedlog Zakoba o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama.

Prvim se prijedlogom zakona produžuje do kraja ove godine neisplata uvećanih plaća za četiri, osam i 10 posto nakon ostvarenih 20, 30 i 35 godina radnog staža, a ta su prava bila predviđena kolektivnim ugovorima u državnim i javnim službama.

“Uskratom isplate ovih plaća ostvarit će se odgovarajući dio ušteda od 300 milijuna kuna u proračunu, što je obveza Hrvatske proistekla u okviru Europskog semestra i Programa konvergencije o provedbi mjera ekonomske politike u svrhu korekcije prekomjernog proračunskog manjka” - priopćili su iz Vlade.

Drugim se prijedlogom zaposlenima u javnim službama uskraćuje isplata božićnice i regresa.

“Zbog održavanja fiskalne održivosti sustava javnih službi, te činjenice da se odgovarajuće uštede po osnovi pojedinih materijalnih prava ne mogu ostvariti u dogovoru sa sindikatima, nužno je u 2015. uskratiti isplatu božićnice i regresa čime će se uštedjeti oko 350 milijuna kuna, a materijalna prava zaposlenih u javnim službama izjednačit će se s pravima zaposlenih u državnim službama, koji temeljem dogovora sindikata i Vlade ne ostvaruju pravo na regres i božićnicu do 2016.” - poručuju iz Vlade.

Sindikalist Vilim Ribič kaže kako je to bilo i očekivano, te da će uskrata prava na dodatak na staž sigurno pasti na Ustavnom sudu.

- Dakle i dalje rade protuustavne postupke. Mi smo poslali davno tužbu zbog uskrate tih prava, ali Ustavni sud ne reagira. S njima nije bilo nikada pregovora već je bila samo riječ o ultimatumima - kaže Ribič.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 08:41