INTERVJU

Nikola Mažar: Tražit ću da prestane razdvajanje djece u vrtićima i školama

Odbijam potencirati sukobe i podjele jer skreću pozornost s onoga što je bitno
 Niksa Stipanicev/Cropix

Nikola Mažar kandidat je HDZ-a za gradonačelnika Vukovara gdje bi trebao pobijediti svoga bivšeg stranačkog kolegu Ivana Penavu, što se s obzirom na njegovu popularnost u ovom gradu čini kao možda najteži zadatak za nekog HDZ-ova kandidata.

Kakva je situacija u vukovarskom HDZ-u godinu dana otkako su vas napustili gradonačelnik i svi gradski vijećnici?

- Stabilna, afirmativna i okrenuta prema izbornoj pobjedi. Političke stranke su živa bića. Normalno je da članovi dolaze i odlaze. Tijekom ovih godinu dana HDZ u gradu Vukovaru bogatiji je za nove članove koji nam daju dodanu vrijednost u izbornoj utrci koja je pred nama. Zajedno činimo čvrstu i stabilnu stranku čiji je glavni motiv dobrobit svih Vukovarki i Vukovaraca. Imamo izvrsne kandidate za Gradsko vijeće, ljude s kojima dijelim viziju kako razvijati naš grad. U sinergiji s Vladom nastavljamo unapređivati Vukovar što će građani znati prepoznati.

Zašto mislite da možete biti uspješan gradonačelnik?

- Vukovar je spreman za promjenu i ona mora biti pozitivna, a ja mu mogu osigurati rast i razvoj. Odbijam potencirati sukobe i podjele jer skreću pozornost s onoga što je bitno: stvaranja novih, kvalitetnih radnih mjesta, stvaranja okruženja ugodnog za zasnivanje obitelji, transparentnosti svih postupaka gradske vlasti. Namjeravam biti gradonačelnik kome su građani partneri. Trenutačna politička podjela dovela nas je tu gdje jesmo, u gradu iz kojeg se ljudi, nažalost, iseljavaju, a oni koji ostaju žive s podjelama. Naš prioritet je podizanje kvalitete života naših sugrađana. Prije svega tu mislim na nova radna mjesta, privlačenje novih investicija, obnovu grada, podizanje standarda u školstvu i visokom obrazovanju.

Koja su tri najvažnija projekta koje biste proveli i u kojem roku?

- Vukovar je grad kojem nedostaje vodstvo koje zna kako osigurati radna mjesta, a s tim je neraskidivo povezano iseljavanje mladih. To je problem Vukovara koji zahtijeva kako kratkoročne mjere koje će osigurati prestanak iseljavanja tako i dugoročne mjere koje će učiniti povratak mladih u Vukovar održivim. Kako bih to postigao, Vukovar mora biti transparentan grad, što dosad nije bio. Odlučni smo pronaći načine pružanja potpore vukovarskim poduzetnicima koji su nositelji života i razvoja grada Vukovara kako bismo im olakšali poslovanje te ih učinili konkurentnijima na tržištu. Kada postanem gradonačelnik, inicirat ću izmjenu zakonske regulative jer sva djeca od najranije dobi trebaju učiti o toleranciji, a ne odrastati u okruženju sukoba i podjela.

Koje točno izmjene? Hoćete li inzistirati na prekidu dosadašnje prakse podjele na hrvatske i srpske odjele i grupe u školama i vrtićima?

- Zastupat ću uvažavanje prava nacionalnih manjina, ali i prestanak razdvojenosti djece od najmlađe dobi kroz vrtiće, a poslije i kroz školu. Vjerujem kako kroz primjenu modela C možemo omogućiti upravo da pripadnici manjina ostvaruju svoja prava na dodatne sate jezika i kulture, a opet da zajedno pohađaju sa svom djecom ostatak nastave.Što
to nudite drugačije od aktualnoga gradonačelnika?- Suradnju. I to na svim razinama. Suradnju s građanima, sa susjednim gradovima, općinama, sa Županijom i na kraju s Vladom i resornim ministarstvima. Smatram da je tu elementarna razlika između sadašnjeg gradonačelnika i mene. Ova suradnja ponuđena je svima koji žele unaprijediti život u Vukovaru. Onima koji žele da se Vukovarci vrate u Vukovar, koji žele da Vukovarci ostaju u Vukovaru i onima koji žele da se mlade obitelji doseljavaju u Vukovar kao mjesto sretnog i sigurnog življenja. Nudim otvorena vrata za svaku dobru ideju i inicijativu.

Što mislite o gradnji kanala Dunav - Sava, koji forsira župan Božo Galić, dok mu se gradonačelnik Penava protivi?

- Kanalom Dunav - Sava želi se prometno povezati kontinentalni dio Hrvatske s Jadranom i poboljšati poljoprivredna proizvodnja Slavonije pomoću navodnjavanja. Kanal je od velikog značenja za razvoj poljoprivrede, vodnoga gospodarstva, obrane od poplave, riječnog i kombiniranog prometa, a samim time je od iznimne važnosti i za razvoj Vukovara.

Donosim iskustvo iz Zagreba

Gradonačelnik Penava spočitava vam činjenicu da već pet godina živite u Zagrebu. Je li vam to minus u utrci za naklonost birača?

- Ako je minus baviti se nacionalnom politikom, prije nego što se kandidiram za gradonačelnika grada u kojem sam rođen, u kojem sam odrastao i u kojem danas živim, spreman sam to prihvatiti. Među prvima sam se s obitelji vratio u Vukovar. Zar je uspjeh jednog Vukovarca nešto što bi trebalo nekome spočitavati? Pet godina znanja i iskustva stečenog u Zagrebu čini me najboljim kandidatom za gradonačelnika Vukovara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 21:59