CRIJEVNA INFEKCIJA

Nijemci i Englezi dižu uzbunu: "Zarazili smo se parazitom u Hrvatskoj!"

Alarm je izazvala i činjenica da se spomenuti parazit može pronaći u hrani, ali i vodi tj. bazenima

Ilustracija bazena, parazit cryptosporidium (u krugu)

 AFP/CROPIX

Najmanje 23 njemačkih turista koji su boravili u istarskim kampovima tijekom listopada zarazilo se parazitom koja izaziva grčeve, povraćanje, proljev, mučninu i vrućicu, piše Morski.hr.

Njemačke turiste upozorava "čuveni" Heidelberški institut, dok alarm za Britance oko parazita u Istri oglašavaju Daily Mail i Express.

Kod svih oboljelih potvrđena je kriptosporidioza, crijevna infekcija uzrokovana protozoom Cryptosporidium, vrlo otpornom na kloriranje vode i okolišne uvjete. Zbog toga ima i snažniju sposobnost širenja i izazivanja bolesti.

Alarm je izazvala i činjenica da se spomenuti parazit može pronaći u hrani, ali i vodi tj. bazenima, no u prijašnjih pet godina nije potvrđen niti jedan jedini slučaj.

Srednja dob oboljelih je osam godina, a bolest je zabilježena kod osoba od jedne do 48 godina, i jednako zastupljena kod žena i muškaraca. Informacije o mjestima potencijalne izloženosti u Hrvatskoj bile su dostupne za 21 od 23 slučaja: boravili su u 10 različitih kamping naselja, od kojih se devet nalazi u Istri.

Nijemci, pedantni kao i uvijek, sastavili su i upitnike za oboljele i saznali da je 12 od 15 sudionika boravilo u moru. Nekolicina je rekla kako su koristili vodu iz pipe za pranje zuba, a niti jedan od slučajeva nije pio vodu iz pipe. No, iako je zaraza potencijalno mogla stići iz hrane izgleda da je glavni sumnjivac za kriptosporidiozu - bazen.

Za kraj malo općeg znanja. Cryptosporidium su praživotinje koje inficiraju ljude i životinje diljem svijeta. Zaraza počinje unošenjem vode ili hrane kontaminirane ljudskim ili životinjskim izmetom koji sadrži jaja parazita, kontaktom s tlom ili predmetom koji su kontaminirani parazitima, kontaktima sa zaraženom osobom ili životinjom.

Jajašca parazita su vrlo izdržljiva, a parazit se ne može eliminirati smrzavanjem ili klorom.

"Ubijaju" ga UV zračenje, mikrofiltracija i ultrafiltracija, piše Morski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:27