PADAJU REKORDI

Nezapamćena količina pljuskova sručila se na Istru tijekom noći: ‘Jug poluotoka 125 mm, Cres 145 mm, Krk 215 mm, ovo je potop!‘

Za područje Istre, Kvarnera, Velebitskog kanala, kninske i splitske regije, izdan je crveni meteoalarm

Ilustrativna fotografija

 /Cropix

Jače nevrijeme sinoć i tijekom noći u Istri, prije svega kiša praćena jačim vjetrom kidalo je grane stabala, a negdje su veće oborine izazvale i plavljenja. Zbog toga je u zadnja 24 sata bilo nešto više intervencija vatrogasaca i drugih službi.

- Vatrogasne postrojbe Istarske županije u protekla 24 sata zabilježile su 32 intervencije, od toga je 31 bila tehnička. Devet je intervencija bilo na području Pule, jedna na području Rovinja, 13 na području Poreča, jedna na području Umaga, 6 na području Pazina, po jedna u Labinu i Buzetu. Većina se odnosila na uklanjanje stabala s cesta, tri intervencije su se odnosile na ispumpavanje vode, a dvije na pad dimnjaka, kazao je glavni vatrogasni zapovjednik Istarske županije Dino Kozlevac. Istaknuo je da je jače nevrijeme u Istri prošlo, a s njima u intervenciji su bili i komunalna poduzeća, HEP i cestari.

image

Upozorenje za obilne oborine Europskog centra za srednjoročne vremenske prognoza (ECMWF)

ECMWF
image

Crveni meteoalarm

Kako piše Istramet, do ponoći je noćas na jugu Istre pale do 125 mm kiše, a usprkos većoj kiši noćas, vodostaj rijeka u Istri je stabilan. Danas će u Istri biti pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom, naročito u noći i prijepodne. Danju će se vrijeme postupno smiriti, međutim i dalje može biti lokalnih nestabilnosti. Zbog blizine ciklone puhat će umjeren i jak vjetar promjenjivog smjera, u početku bura, a zatim većinom jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka od 10 do 14 °C, dnevne vrijednosti između 14 i 18 °C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 10:26