MUĆKE U ZRAČNOJ LUCI

Nezakonito poslovanje: Šef sindikata zaposlenika Zračne luke Split ukrao radnicima 50.000 kuna?

Splitska policija već dulje vrijeme provodi istragu u tom poduzeću u većinskom državnom vlasništvu
 Ante Čizmić/CROPIX

Višemjesečna nagađanja o mućkama u vezi s nezakonitim poslovanjem osoba zaposlenih na odgovornim funkcijama u Zračnoj luci Split, dobivaju svoj epilog, piše Slobodna Dalmacija.

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske potvrđeno nam je kako je Odjel gospodarskog kriminaliteta završio kriminalističku istragu, pri čemu je utvrđena osnovana sumnja da je predsjednik strukovnog sindikata Slavko Čičak počinio više kaznenih djela, pritom oštetivši sindikat za iznos od oko 50 tisuća kuna. Sada slijedi podnošenje posebnog izvješća nadležnom Državnom odvjetništvu.

Splitska policija, kako doznajemo iz pouzdanih izvora, već dulje vrijeme provodi istragu u tom poduzeću u većinskom državnom vlasništvu zbog malverzacija s isplatama dijela otpremnina, danas već bivšim zaposlenicima te tvrtke.

Na udaru istražitelja, zbog zloporabe ovlasti i krivotvorenja isprava, našao se Slavko Čičak iz Labina, inače predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenika Zračne luke Split.

Sumnjiči ga se da u razdoblju od 2009. do 2011. godine, na ime odlaska u mirovinu, radnicima nije isplaćivao dodatna sredstva u iznosu od 5000 kuna, koje je na račun njegova sindikata uplaćivala Zračna luka. Gdje je završio novac, utvrdit će istraga, no spekulira se kako ga je čelnik sindikata zadržavao za sebe.

Sedamnaestorici bivših zaposlenika je preko krivotvorenih isplatnica “dijelio” po tri tisuće kuna, no oni taj novac nikada nisu vidjeli. Svi oni su ispitani, a neslužbeno doznajemo kako je iskaz trebao dati i direktor Lukša Novak.

Među oštećenim radnicima je i bivši zaposlenik Ante Margeta koji je zbog cijele situacije bio pozvan da policiji da svoj iskaz.

– Da, to je točno, ja sam prije dvije godine otišao u mirovinu, a nakon odlaska dobio sam nešto više od 8000 kuna otpremnine, koje sam podigao na blagajni tvrtke. To dobivaju svi. Čuo sam i za spornih 5000 kuna koje daje sindikat, no nitko od nas koji smo u to vrijeme išli u mirovinu od toga nije vidio ni kune. Dali smo iskaze i rekli kako nitko od nas nije dobio taj novac iako se prikazivalo da nam je isplaćen.

No, to je samo jedna sitnica u moru onoga što se tamo događa. Govori se kako je bivša šefica službe računovodstva nakon odlaska u penziju dobila oko 500 tisuća kuna. Što je tih naših pet tisuća naspram tog iznosa?! – kaže ogorčeno umirovljenik Margeta.

Bezbroj pitanja već duže vrijeme postavljaju i u Hrvatskom sindikatu Zračne luke Split, koji, za razliku od većinskog kojem je na čelu Čičak, broji oko 57 članova.

– Istražuje se razdoblje od 2009. do 2011. godine. A što je s onim godinama prije? Tko je sve ovo vrijeme tom sindikatu davao novac preko njihova računa kako bi radnicima, kao, isplaćivali dio otpremnine od 5000 kuna? Uprava, naravno, jer im daju oko 300 tisuća kuna godišnje, za nekakve aktivnosti o kojima nemamo konkretnih informacija, a htjeli bi jer je riječ o velikim novcima – rekao je Marko Božić, predsjednik manjinskog sindikata.

– Ovakav način isplate novca na račun sindikata, za navodne otpremnine, nije ništa drugo nego izbjegavanje tvrtke da plaća porez, jer poreza preko računa sindikata zakonski uopće nema. To mi je naposljetku kazao i jedan od odgovornih ljudi u tvrtki. Postavlja se pitanje koliko se novca uopće troši na putovanjima članova većinskog sindikata koji dobiva novac od direktora. To sigurno nitko ne kontrolira, a tome, čini se, dolazi kraj – napominje Marko Božić.

– Godinama je onima koji su članovi Čičkova sindikata bolje nego nama. Onaj tko uđe u naš sindikat, nikada neće napredovati, bit će podcijenjen i kao radnik. Zato su godinama čelnici Čičkova sindikata za putovanja koristili službeno vozilo tvrtke, za što nikada nisu ništa plaćali. Nikada, za razliku od nas, na oglasnoj ploči niste mogli vidjeti njihovo financijsko izvješće – rekao je Božić za Slobodnu Dalmaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2024 02:11