TAKTIČKA POGREŠKA?

NEZADOVOLJSTVO U SDP-u 'Zašto niste predložili Leku za šefa Sabora, barem bi Karamarko vidio koliko ruku u Saboru imamo!'

Podrška Mostovom Podolnjaku za dio vrha stranke bila je taktička pogreška
Zagreb, 261012.Markov trg.Nastavak redovite sjednice sabora.Na slici:Josip Leko.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

Svega dan poslije neuspješnog pokušaja konstituiranja novog saziva Hrvatskog sabora među zastupnicima Socijaldemokratske partije pojavilo se mišljenje da su trebali predložiti Josipa Leku, a ne Roberta Podolnjaka iz Mosta za predsjednika parlamenta. Manje kao priznanje Leki koji je dugogodišnji član SDP-a, a više kako bi u glasanju koje bi uslijedilo Hrvatska raste potvrdila da ima bitno veću podršku zastupnika nego Domoljubna koalicija. “Trebali smo odigrati drukčije i predložiti Leku. Onda bi HDZ morao izići s vlastitim kandidatom i siguran sam da bismo uvjerljivo pobijedili jer bi uslijedilo tajno glasanje.

Ali nismo se odlučili na ovakav potez jer je nekoliko dana prije Zoran Milanović ponudio položaj saborskog čelnika Boži Petrovu, a potom i Podolnjaku. Razumije se da su u takvoj situaciji svi zastupnici SDP-a odlučili pratiti uputstva vrha naše stranke”, pojasnio je razvoj situacije jedan od najiskusnijih zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske. ‘

Leko to ne bi odbio

’ Izgleda da ni Leki nije bila odiozna varijanta u kojoj bi dobio priliku još jednom postati šef parlamenta, što je bio zadnje tri godine. Prema informaciji koju smo dobili od sudionika sastanka članova saborskog Kluba zastupnika SDP-a, Josip Leko je u jednom trenutku sugerirao da bi mogli razmisliti o tajnom glasanju. Prema Poslovniku Sabora, tajno glasanje se provodi pri izboru, odnosno imenovanju u slučaju kada je broj predloženih kandidata veći od broja koji se bira, odnosno imenuje.

To bi se gotovo sigurno dogodilo u slučaju da su iz Hrvatska raste predložili Leku. Tada bi, uvjeren je sugovornik Jutarnjeg lista, Domoljubna koalicija predložila Željka Reinera, kojega je Tomislav Karamarko dan ranije apostrofirao kao HDZ-ova kandidata za predsjednika Hrvatskog sabora. Uslijedilo bi tajno glasanje, a u koaliciji Hrvatska raste uvjereni su da bi Josip Leko dobio puno više glasova od Reinera, a možda i natpolovičnu većinu.

Pripreme za pregovore

“Čak i u lošijoj varijanti, Leko bi osvojio 70 ili 71 zastupnički glas, a Reiner maksimalno šezdesetak.

U tom slučaju, u nastavku pregovora s Mostom imali bismo bitno bolju startnu poziciju nego HDZ”, drže u SDP-u. Presudio je Zoran Milanović koji je odlučio izbjeći sukob s Mostom nakon što je u srijedu Nikola Grmoja, koji je pripadnik povjerljivog kruga Bože Petrova, upozorio da će zaoštriti odnose s onima koji predlože tajno glasanje. “Želimo javno glasanje o predsjedniku Sabora”, izjavio je Grmoja. Nakon ultimatuma iz Mosta, prva sjednica novog saziva Sabora trajala je manje od 30 minuta i prekinuta je bez konstituiranja. Sjednica će se nastaviti kada se skupi većina potrebna za konstituiranje Sabora, a kada će to biti, još nije poznato.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 21:33