NESTABILNO VRIJEME

Nevrijeme poharalo Dalmaciju: Na Čiovu tuča, bujica u Vodicama, za istok zemlje izdano upozorenje!

U Vodicama je u samo pola sata palo 25 litara kiše po kvadratnom metru, zbog čega je ispod podvožnjaka zaglavio i jedan kamion
 Dalmacija Danas Screenshot, Rain Alarm/

Promjenjivo oblačno i nestabilno, kiša i pljuskovi s grmljavinom, a lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme, prognoza je državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za ponedjeljak.

Prema večeri postupno smirivanje i djelomično razvedravanje, ponajprije na jugu.

Vjetar slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, uz pljuskove prolazno pojačan. Na Jadranu će puhati jugo te sjeverozapadnjak, kratkotrajno i jak.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 19 i 24 Celzijeva stupnja.

DHMZ je za danas izdao i narančasto upozorenje za osječku regiju zbog mogućeg grmljavinskog nevremena s tučom i prolazno jakim vjetrom.

Za ostatak zemlje je izdano žuto upozorenje.

image

Upozorenje DHMZ-a za ponedjeljak, 3.6.2024.

Dhmz/

Stranica Rain alarm prikazuje kretanje olujnih oblaka.

image

Rain alarm

Rain Alarm/

Nevrijeme je već zahvatilo Dalmaciju pa je u okolici Splita već padala tuča. Dalmacija danas piše da je jako nevrijeme oko 12:30 pogodilo dijelove Čiova, a bilo je i tuče. Nakon toga nevrijeme je zahvatilo i Šoltu.

Prolaznih je bujica bilo u Vodicama, gdje je u samo pola sata palo 25 litara kiše po kvadratnom metru.

Istodobno, nastala je gužva jer je ispod podvožnjaka zaglavio i jedan kamion. Portal Dalmacija danas je objavio i snimke.

Dalmacija danas javlja da je kratko nevrijeme u Splitu dovelo i do rušenja stabla ispred jednog dućana. Stablo se srušilo na parkirani automobil. Na Facebook stranici Prometne zgode i nezgode su objavljene i fotografije.

U područjima na koja je nevrijeme već stiglo se i spustila temperatura pa je tamo u šibenskom zaleđu ona samo 15 stupnjeva, dok je primjerice na jugu Dalmacije 25.

Istramet je objavio satelitsku animaciju na kojoj se vidi kako se trenutno centar ciklone nalazi točno na jugozapadu Istre, a to znači kako je glavnina nestabilnosti južnije. Na sjeveru Dalmacije ima poprilično snažnih grmljavinskih pljuskova.

Sutra će u unutrašnjosti biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ponegdje kiša, poslijepodne lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Na Jadranu sunčanije i većinom suho, osobito na jugu. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni, na sjevernom Jadranu do sredine dana i jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 11 do 15, uz obalu od 14 do 18 °C. Najviša dnevna od 21 do 26 °C, javlja DHMZ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 16:44