KRAJ TOPLINSKOG VALA

Nevrijeme pogodilo Vis i Split, tuča u Zagorju, radar pokazuje da najgore tek dolazi; DHMZ: Pratite upozorenja!

DHMZ je za veći dio Hrvatske za nedjelju i ponedjeljak objavio narančasto upozorenje

Nevrijeme stiglo u Hrvatsku

 Dhmz/screenshot/

Promjena vremena koju meteorolozi najavljuju već danima u subotu je zahvatila Slavoniju, a u nedjelju stiže i do drugih dijelova Hrvatske. DHMZ je građane upozorio da prate upozorenja.

Jako grmljavinsko nevrijeme u večernjim satima u nedjelju zahvatilo je otvoreno more srednjeg Jadrana, a potom se premjestilo nad otok Vis. I grad Vis i Komiža pogodila je snažna kiša. Primjerice, u Komiži je do 22 sata palo čak 15 litara kiše po metru kvadratnome, piše Dalmacija Danas.

Dolazak nevremena bio je praćen padom temperature tako da se u Komiži temperatura u pola sata spustila sa 29 na 22 stupnja Celzijusa.

Sat vremena kasnije nevrijeme je stiglo i do Splita pa su vatrogasci imali posla s padanjem stabla na cestu.

Kako piše Dalmatinski portal, najgore je kraj Poljuda, u ulici Sedam Kaštela, voda se popela preko rubnjaka, automobili se jedva probijaju kroz ‘bazene‘ na cesti.

Radarske snimke pokazuju kako se kreće oluja.

image

Radarske snimke najnovije

Dhmz/

Tuča pogodila Zagorje

U popodnevnim satima tuča je pala u Zagorju.

Danas u 15 sati izdano je i naređenje za paljenje generatora. Iako su obično upaljeni 3 ili 4 sata, ovaj je put naredba bila da budu upaljeni od 15 do 20 sati, rekao je popodne za Zagorje.com Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske. Unatoč generatorima, tuča je pala u Tuhlju.

Čitatelji javljaju kako je tuča padala i na području Podgore, Krapine, Mokrica, Krušljevog Sela, Lepoglave...

Snažna kiša padala je i na području Varaždina.

Županijski centar Varaždin zaprimio je danas od 18:34 sati više dojava građana o posljedicama olujnog nevremena praćenog vjetrom na području Varaždinske županije. Dojave su se odnosile na pad stabala na prometnice, oštećenja krovišta, oštećenje električne mreže te oštećenje vozila usred nevremena.

Dojave su zaprimljene su iz naselja Salinovec, Varaždin Breg, Gornji i Donji Kućan, Poljana Biškupečka, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki i Donji Kneginec.

Nestabilno i u ponedjeljak

image

Vremenska prognoza za nedjelju

Dhmz/

Nestabilnost će se nastaviti i u ponedjeljak kad će biti promjenjivo i nestabilno.

- Povremeno će padati kiša, često i u obliku izraženih pljuskova s grmljavinom, a lokalno će biti nevremena praćenog pojačanim vjetrom te obilnom oborinom. Zapuhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Na Jadranu istočnjak i bura, podno Velebita i jaka. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu od 21 do 25 °C. Danju svježije s najvišom temperaturom većinom od 25 do 30 °C, najavljuju meteorolozi DHMZ-a.

image

Vremenska prognoza za ponedjeljak

Dhmz/

- Obilnije kiše, često u obliku pljuskova s grmljavinom bit će u unutrašnjosti u noći na ponedjeljak te tijekom ponedjeljka, kad lokalno može pasti više od 50 litara po četvornom metru. Osjetno će osvježiti, osobito na zapadu. Povremene kiše bit će i u sljedeća dva dana.

I na Jadranu u ponedjeljak mjestimice obilna kiša i osvježenje, a zapuhat će i jaka bura, osobito podno Velebita. U utorak promjenjivo, povremeno kiša, a od srijede sunčanije i toplije, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. DHMZ-a.

DHMZ je za veći dio Hrvatske za nedjelju i ponedjeljak objavio narančasto upozorenje koje označava opasno vrijeme.

Upozorenje je izdano za zbog mogućih lokalno izraženih pljuskova s grmljavinom i prolazno pojačanim vjetrom te moguće tuče izdao upozorenje osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju.

image

Upozorenje za nedjelju

Dhmz/
image

Upozorenje za ponedjeljak

Dhmz/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 23:13