NEOBIČAN FENOMEN

Nevrijeme diljem zemlje, na Jadranu moguće pijavice, pogledajte što se formiralo iznad Hvara

Danas je za čak pet regija u Hrvatskoj izdano narančasto upozorenje

Oblaci znad Jelse

 Morski.hr/Screenshot/

Hrvatsku je u noći s četvrtka na petak pogodila obilna kiša u gotovo svim dijelovima zemlje, uz to praćena i grmljavinom, zbog čega je za čak pet regija, izdano narančasto upozorenje. Radi se o cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, Istri i Kvarneru.

Temperatura zraka, javlja DHMZ, ujutro će biti od 12 do 15 °C, uz more i do 18 °C, a poslijepodne 20 do 23 °C, u gorju malo niža. U Dalmaciji će biti više sunčanih sati i toplije, danju većinom oko 25 °C, ali i česti pljuskovi s grmljavinom, te uglavnom umjereno i jako, ponegdje na udare i olujno jugo, koje će i na promjenjivo oblačnom i nestabilnom.

Kako piše morski.hr, zbog nestabilne atmosfere na otvorenom moru moguće su i pijavice, a u četvrtak 30. svibnja pred večer je nad Hvarom zabilježeno formiranje neobičnog oblačnog sustava, koje je bilo vidljivo i na meteoradaru. Morski.hr snimio je i prizore te nesvakidašnje pojave, a možete ga pogledati na njihovom portalu.

Radi se najvjerojatnije o manje poznatoj vrsti oblaka undulatus asperatus, čiji utjecaj na klimu znanstvenici još proučavaju, piše morski.hr.

Kako pak navodi američki National Weather Service, riječ je o vrlo rijetkom sustavu oblaka, za koji je 2009. predloženo da se uvede u međunarodno priznatu klasifikaciju oblaka. Kako kažu, iako su vrlo tamni, iz njih rijetko nastaje oluja.

Više od 100 intervencija vatrogasaca

Čak 107 vatrogasnih intervencija u kojima je postupalo 367 vatrogasaca sa 140 vatrogasnih vozila zabilježeno je diljem zemlje od jučer ujutro u 7 sati pa do jutros u 7.

U Istarskoj županiji sinoć te tijekom noći i jutra zbog nevremena tijekom koje je pala veća količina kiše, došlo je do plavljenja objekata i prometnica.

Prema podacima pulskog centra, 15 dojava je zaprimljeno zbog potrebe za ispumpavanjem vode ali i izvlačenja vozila, a radi čega su 43 vatrogasca bila na nogama veći dio vremena iz Buzeta, Umaga, Novigrada te Buja.Hrvatska vatrogasna zajednica je priopćila da je tijekom jutrošnjih sati Primorsko-goransku županiju također zahvatilo nevrijeme, te da je kiša osim plavljenja objekata i prometnica uzrokovala i odrone stijena na cestu.

- Uslijed vjetra srušilo se i nekoliko stabala i grana na prometnice. Prema dostupnim podacima, ŽVOC Rijeka zaprimio je 16 dojava o potrebi za ispumpavanjem vode, izvlačenjem vozila i uklanjanjem stabala i grana. Na spomenutim intervencijama sudjelovalo je ukupno 29 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila iz JVP Crikvenica, JVP Opatija, JVP Krk te DVD Krk - kažu iz HVZ-a. (Hajdi Karakaš Jakubin)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 10:56