PITANJE INE

NEPSZABADSAG OPOVRGAVA KONTAKT Mađarski list piše da nema nikakvih tajnih pregovora hrvatske vlade i MOL-a

Odnosi Ine i MOL-a ponovo su postali aktualni kad je USKOK objavio da nastavlja istragu protiv čelnika MOL-a Zsolta Hernadija zbog sumnje na davanje mita bivšem premijeru Sanaderu u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava nad Inom
Zagreb, 270712.Vukovarska 78.U ministarstvu gospodarstva odrzan je sastanak Gospodarsko - socijalnog vijeca na kojem se najvise raspravljalo o aktualnom stanju u graditeljstvu koje biljezi stalne gubitke radnih mjesta i taj trend se ne zaustavlja.Na slici: Prof.dr.sc. Mirando Mrsic ( ministar rada i mirovinskog sustava ), Ivan Vrdoljak ( ministar graditeljstva i prostornog uredjenja ).Foto: Nenad Dugi / CROPIX
 Nenad Dugi / CROPIX

ZAGREB - Hrvatska vlada još nije kontaktirala mađarsku kompaniju MOL u svezi s bilo kojim pitanjem vezanim uz Inu, objavio je u srijedu mađarski list Nepszabadsag.

Mađarski list piše da nema nikakvih tajnih pregovora hrvatske vlade i MOL-a, koje s mađarske strane predvodi Sandor Csanyi, potpredsjednik upravnog odobra MOL-a i prvi čovjek najveće mađarske OTP banke, kako su to pisali neki hrvatski mediji.

Nepszabadsag piše da hrvatska vlada ni formalno nije stupila u kontakt s MOL-om iako je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak prošli tjedan pozvao na hitan početak pregovora.

Vlada je, naime, prošli tjedan odlučila da će njezin tim u pregovorima s mađarskim MOL-om voditi upravo Vrdoljak, a član tima bit će Mladen Pejnović, ravnatelj Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

Vlada, kao drugi najveći dioničar Ine, sa strateškim partnerom treba dogovoriti što su strateški ciljevi i budućnost Ine, što se očekuje od Ine u idućem razdoblju, a da bi se dogovorili strateški ciljevi treba otvoriti i pregovore o povijesti Ine u zadnjih deset godina, kazao je tom prigodom ministar Vrdoljak. Kazao je da s MOL-om treba raspraviti pitanja kao što su korporativno upravljanje, kontrola troškova, prerada, veleprodaja i maloprodaja naftnih derivata te plinsko poslovanje.

MOL je 1. kolovoza Hini priopćio da je spreman za početak konstruktivnih pregovora s hrvatskom vladom oko Ine, nakon što je ranije istog dana neimenovani dužnosnik te kompanije objavio da je mađarska kompanija spremna i prodati svoj udjel u Ini. Iz MOL-a su tada rekli da ne mogu "komentirati glasine o nikakvim poslovnim odlukama".

Nepszabadsag piše kako su odnosi Ine i MOL-a ponovo došli u fokus javnosti pošto je USKOK objavio na svojoj internetskoj stranici da nastavlja istragu protiv čelnika MOL-a Zsolta Hernadija zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela davanja mita bivšem premijeru Ivi Sanaderu u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava nad Inom. Ta je istraga bila prekinuta u prosincu 2012. zbog njegove nedostupnosti hrvatskim pravosudnim tijelima, a te su se okolnosti promijenile ulaskom RH u EU.

MOL opovrgava da je Sanaderu dao pet milijuna eura mita, za što je bivši hrvatski premijer prošle godine nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 02:43