POGLEDAJTE EKSPLOZIJU

Nepoznati heroj drame na krovu kuće u Karlovcu: ‘Sva sreća da je on bio tamo, spasio je Denisa!‘

Pretpostavlja se da je vatrogasca ranila krhotina od minsko-eksplozivnog sredstva ili možda metka

Eksplozija u Karlovcu

 Rtl Screenshot/

Teško stradali karlovački vatrogasac Denis B. (52), voditelj smjene Javne vatrogasne postrojbe Grada Karlovca i vođa ekipe koje je intervenirala na opožarenom krovištu uslijed nevremena, dobro se oporavlja u KB Dubrava. Pri svijesti je i svjestan svega, te je na najboljem putu oporavka.

Za to vrijeme policije utvrđuje što ga je teško ozlijedilo na krovištu u Žumberačkoj ulici, kamo je stigao gasiti vatru koju je prouzročio udar groma. Pretpostavlja se da ga je ranila krhotina od minsko-eksplozivnog sredstva ili možda metka, aktiviranom od vatre i topline dok je gorjelo krovište.

image

Na pozaristu kuce na Borlinu obavljen je protueksplozijski pregled i ocevid.

Robert Fajt/Cropix

Na mjesto događaja u jutarnjim satima su stigli djelatnici PU karlovačke i proveli očevid, no prije toga je kuća pregledana kako ne bi došlo do sličnih scenarija.

Ključne sekunde

- Jučer oko 16.30 sati na Borlinu, u Karlovcu, uslijed udara groma u obiteljsku kuću 72-godišnjakinje, izbio je požar u potkrovlju kuće. Dok su požar gasili vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Karlovac, došlo je do eksplozije kojom prilikom je teško ozlijeđen 52-godišnji vatrogasac. Uslijed eksplozije oštećen je krov susjedne obiteljske kuće kao i dva osobna automobila - to su jučer bile jedine poznate činjenice.

Neslužbeno smo doznali da je policija pronašla tragove koji upućuju da je na tavanskom prostoru opožarene kuće bila pohranjena opasna eksplozivna sredstava i streljivo. Čahure od metaka još jučer su se mogle naći uokolo zgrade, koje je odbacila detonacije jedne jake i više slabijih eksplozija. Podsjetimo, komadi crjepova letjeli su do 80 metara.

image

Očevid na mjestu događaja.

Robert Fajt/Cropix

Također doznajemo da se najsnažnija eksplozija dogodila neposredno prije dolaska vatrogasaca, sada možemo reći - srećom da je bilo tako. RTL je danas objavio i snimku eksplozije koju možete pogledati OVDJE.

U trenutku stradavanja na krovu je bio Denis i jedan njegov kolega, kojega je, pričaju nam očevici, od stradavanja zaštitio zid. Čim je shvatio što se dogodio on je pomogao svojem zapovjedniku. Očevidac nam govori da je taj vatrogasac iznimno snažne konstitucije, što je odigralo ključnu ulogu u prvim sekundama zbrinjavanja ranjenog vatrogasca. Ubrzo su u pomoć pristigli i drugi, te ga je preuzela hitna pomoć.

U tom trenutku vatra je itekako ugrožavala kuću, a sve ono što se nalazilo na tavanu - njihove živote, no oni su nastavili gasiti sve dok do kraja nisu zaustavili požar. Detalji će se znati nakon istrage. Danas su reagirali iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske, jer je upravo ranjeni vatrogasac Denis B. njihov povjerenik za Karlovačku županiju.

image

Policijske ekipe na mjestu događaja.

Robert Fajt/Cropix

Susjedi u šoku

- Dok su vatrogasci gasili požar, došlo je do eksplozije kojom prilikom je teško ozlijeđen hrvatski vatrogasac, naš Denis. Sada je stabilno. Policija je danas najavila početak očevida i protueksplozijskog pregleda, te daljnje kriminalističko istraživanje. Ovim putem, još jedanput, tražimo od Hrvatske vatrogasne zajednice i Vlade RH da, konačno, počnu brinuti o hrvatskim vatrogascima. Koliko ih treba stradati da shvate kojim su opasnostima izloženi i koju odgovornost imaju. Gospodo, dosta je nebrige! Riješite radnopravni statut profesionalnih vatrogasaca! Kvalitetno! Dugoročno! Osigurajte im plaće kakve zaslužuju! - poručuju iz Sindikata.

Podsjetimo, vlasnik kuće je preminuo krajem prošle godine, bio je branitelj, te je očito pohranio opasne materijale na tavanu. Njegova udovica od svega je u šoku. Susjedi su i danas u šoku. Kiša koja je pratila olujno nevrijeme je vatrogascima na Borlinu išla na ruku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 20:43