TOTALNA PODJELA

Neočekivani zaplet i raskol među Romima: ‘Kajtazi je izbačen nelegalno, pa pogledajte tko je došao na Skupštinu...‘

Odluka Skupštine da se Veljka Kajtazija izbaci iz udruge Kali Sara izazvala je kritike dijela članova

Veljko Kajtazi

 Marko Todorov/Cropix

Odluka Skupštine Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara da se saborskog zastupnika i predstavnika romske manjine Veljka Kajtazija zbog fizičkog nasrtaja na predsjednicu Suzanu Krčmar izbaci kao počasnog predsjednika, te mu je dan rok od šest dana da isprazni ured, dobila je neočekivan zaplet.

Dio članova udruge, kako neslužbeno saznajemo, pobunio se protiv te odluke. Tvrde da se skupština održala u polulegalnim uvjetima jer su uz članove na sjednici bili i nečlanovi pratitelji, koji nemaju pravo glasa, pa je i odluka o izbacivanju Kajtazija sporna. Pritom, kako navodi izvor, na skupštinu nisu bili pozvani svi članovi, naročito oni za koje se pretpostavlja da su još uvijek lojalni Kajtaziju. "Pobunjenici" traže novu sjednicu Skupštine, kako bi se slučaj Kajtazi razmotrio još jednom.

Tu informaciju nije bilo moguće potvrditi u Savezu Roma, Suzana Krčmar nije se odazivala na novinarske pozive, nije odgovorila ni na mail, a u udruzi u srijedu nitko nije dizao slušalicu.

Kakav god bio ishod moguće "reprize" skupštine, fizički obračun Kajtazija s dugogodišnjom bliskom suradnicom Suzanom Krčmar mogao bi biti početak kraja političke karijere Veljka Kajtazija. Sve što je posljednjih dana izbilo u medijima svjedoči da u zajednici Roma već dulje vrijeme vrije nezadovoljstvo i da Romi imaju sve više sumnji u Kajtazija kao alfu i omegu svoje zajednice bez kojeg se ne donosi nijedna odluka.

Kajtazi je, prema napisima Nacionala, u srpnju u više navrata napao Suzanu Krčmar, što, prema tvrdnjama svjedoka, nije nikakav izoliran slučaj, nego eskalacija agresije prema zaposlenicima, posebno ženama. Krčmar nije taj napad sama prijavila policiji jer je uplašena za svoje radno mjesto i gradski stan u kojem živi, a koji je, navodno, dobila uz Kajtazijevu "pomoć" u eri Milana Bandića. Anonimni zaposlenici udruge sročili su protiv Kajtazija kaznenu prijavu zbog nasilja i prijavili ga DORH-u, a u njoj se opisuje kako je nasrnuo na Krčmar karate-udarcem te se navodi da sustavno godinama zlostavlja zaposlenike Kali Sare iako službeno nema nikakvu funkciju u Savezu.

image

Suzana Krčmar, Veljko Kajtazi

Damjan Tadic/Cropix

Popis krimena u tom je tjedniku proširen i sumnjama da je Kajtazi privatizirao i zloupotrijebio udrugu olakim trošenjem državnog novca poput, primjerice, tiskanja knjige o svojem liku i djelu, izradi vlastitih portreta. Kajtazija optužuju da je sina Aleksandra, koji je vlasnik stana u Bogovićevoj od 51,48 kvadrata i bavi se turističkim iznajmljivanjem, fiktivno zaposlio u udruzi.

"Udruga dobiva novac direktno iz proračuna, bez natječaja, a taj novac služi političkom djelovanju zastupnika koji je ispregovarao svoju podršku Vladi za poveliku količinu eura nad kojima ne postoji nadzor. Tim se novcem kupuju frižideri lojalnim Romima i ucjenjuju drugi", opisuje jedan sugovornik Jutarnjeg lista blizak udruzi, tvrdeći da je atmosfera sada jako loša i da se ljudi boje.

Veljko Kajtazi već je 13 godina predstavnik ne samo romske manjine u Saboru nego i austrijske, bugarske, njemačke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske. U proljeće je čelnik Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj Ivan Rittig ocijenio u Večernjem listu da njemačka manjina od Kajtazija nema - ništa. A predsjednik Židovske općine Zagreb i koordinator Židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus javno je obznanio da Kajtazija ne smatra legitimnim predstavnikom interesa Židova u Saboru jer su njime "potpuno nezadovoljni, on služi i predstavlja samo sebe i svoje interese. I nikoga drugoga."

Prijepore je prije dvije godine izazvao i projekt Europskog romskog kulturno-sportskog centra u istarskom selu Želiski, luksuzne nekretnine s tri nadzemne etaže i podrumom, s bazenom, dugačke 40,4 i široke 20,2 metra, a visoke 11,5 metara, s teretanom površine 80 četvornih metara, saunom za deset osoba, unutarnjim bazenom dimenzija 7,2 puta 10 metara... Kritičari su izrazili sumnju da je taj teren preplaćen jer je oko 6000 kvadrata građevinskog i 7000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta plaćeno gotovo pola milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 10:44