POLITIČKA KRIZA

Neočekivani saveznik: Splitski SDP spasio Željka Keruma i njegovu sestru

Upućeni tvrde da je dio SDP-ovaca interesno vezan uz Keruma pa ne žele ići protiv njega

SPLIT - Splitski gradonačelnik Željko Kerum opet je danas ostao bez većine u Gradskom vijeću pa Duško Mucalo ponovno nije izabran za v.d. intendanta splitskog kazališta ali ni Kerumova sestra Nevenka Bečić nije smijenjena s dužnosti predsjednice vijeća.

Put u Teheran

Potrebnu većinu glasova nije dobio ni prijedlog Luke Roguljića (HSP) da se raspusti Gradsko vijeće i raspišu novi izbori. Njegov je prijedlog podržalo 10 vijećnika (3 SDP, 2 HNS, 3 HDZ) a protiv ih je bilo 12 (10 Kerumovih HGS-ovaca, nezavisna Ljubica Vrdoljak i Luka Podrug (HČSP).

Davor Butković: Splitski SDP ponovno se žestoko kompromitirao

U tom trenutku sjednici je nazočilo 22 od ukupno 25 vijećnika. Nedostajali su Marin Jurjević (SDP) , Ivo Baldasar (SDP) i Milica Cipci (SU). HDZ-ov prijedlog da se Bečić smijeni nisu potpisali SDP-ovci, potpisalo ga je tek tri HDZ-ovca i 2 HNS-ovca, a da bi se uoće glasalo o smjeni na zahtjevu je trebalo biti devet potpisa.

Prijedlog ne bi bio uvršten na dnevni red ni da ga je potpisalo troje sjednici prisutnih SDP-ovca, ali da su sjednici nazočili SDP-ovci Marin Jurjević, koji je sa saborskom delegacijom u Teheranu i Ivo Baldasar, koji je kao direktor splitskog Atlasa na sastanku Uprave u Zagrebu, o predsjednici bi se barem raspravljalo.

Milanovićev favorit

- SDP nije potpisao HDZ-ov zahtjev jer to ne bi imalo smisla. Za odluku o smjeni nismo imali većinu od 13 glasova. SDP će tražiti smjenu Bečić kada to bude moguće ostvariti, izjavio je Darko Parić, vijećnik SDP-a. Šef splitskog HSP-a Hrvoje Tomasović smatra da je na djelu tiha koalicija SDP-a i Keruma.

- Teško je raditi s ovakvim ljudima. Njima nije do razvoja grada nego do politikanstva - odgovorio je Kerum.

Bez obzira na to što je SDP-ov plan o ostavljanju gradskog vijeća bez kvoruma upalio, epizoda s nedolaskom dvojice SDP-ovca na važnu sjednicu izaziva nedoumice.

Poznavatelji dalmatinskog SDP-a, tvrde da je dio splitskih SDP-ovaca na različite načine interesno vezan uz Keruma pa im nije lako ruširi njegovu vlast u Splitu. Baldasar je direktor turističke agencije Atlas i pretpostavlja se da mu Kerum može otežavati posao. Uz to bivši predsjednik SDP-ove splitsko dalamtinske Županijske organizacije Željan Radojković ne skriva svoje prijateljstvo s Kerumom i ima utjecaja na dio dalmatinskih SDP-ovaca. Na izborima za šefa splitskog SDP-a nije pobijedio favorit Zorana Milanovića, već stari kadar Marin Jurjević, jasno je da situacija u splitskom SDP-u nije idilična.

Ovjera kod bilježnika

Gubitkom kvoruma gradsko vijeće Splita je u blokadi, a grad Split našao se pred političkom krizom. Dva su moguća izlaza. Jedan je da više od polovice vijećnika, dakle najmanje njih 13, podnesu ostavke na vijećničke dužnosti. U tom slučaju dovoljno je da potpišu izjavu o ostavkama i ovjere kod javnog bilježnika što bi dovelo do raspisivanja izvanrednih izbora za gradsko vijeće.

Drugi je da oporbeno društvo ne prikupi dovoljan broj vijećničkih ostavki. U tome slučaju vijećnici koji ostanu uz Kerumov HGS, ucjenjivati će ga od sjednice do sjednice kako bi mu dali podršku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 16:43