EU NA MALIM EKRANIMA

NENAD POLIMAC O PRIJENOSIMA NA TRI NACIONALNE TELEVIZIJE HRT dokazao moć, RTL i Nova TV ziheraški

Jesmo li profitirali od različitosti na televizijskoj sceni? Ne baš. Prave televizije je bilo tako malo

Tijekom televizijskih prijenosa svečanog ulaska Hrvatske u Europsku uniju u nekoliko se navrata spomenula pjesma Tota Cutugna “Insieme” i njezin refren “Unite, unite Europe”, kojom je talijanska glazbena zvijezda pobijedila na Eurosongu održanom početkom svibnja 1990. u Zagrebu. Nitko nije elaborirao kontekst.

Pjesma “Insieme” zagovarala je ujedinjenu Europu, natjecanje je organizirala tadašnja Televizija Zagreb, na što je imala pravo jer je godinu ranije pobijedio njezin predstavnik, grupa Riva s hitom Rajka Dujmića “Rock Me, Baby”, međutim, to nije bilo dostatno da se spriječi sječa “glava” na nacionalnoj dalekovidnici.

Tadašnji moćnik Antun Vrdoljak nazvao je priredbu sramotnom, a “Unite, unite Europe” privremeno je otplovio u povijest. Uslijedila je promjena vlasti, na pomolu je bio Domovinski rat, nije se ni pomišljalo na ujedinjenje s Europom, presretni smo bili i kada bi nas njezine velesile priznale kao samostalnu državu, koja se upravo otrgla iz Jugoslavije.

Televizija Zagreb, odnosno Hrvatska radio-televizija, kako se taj mastodont u međuvremenu preimenovao, više nema nekadašnji monopol, pa su jučerašnje priključenje Hrvatske EU pratile još dvije televizije s nacionalnom frekvencijom, Nova TV i RTL, koje, za razliku od HRT-a, ne ubiru TV pretplatu i izrazito su komercijalnog karaktera.

Jesmo li osobito profitirali od te različitosti na medijskoj sceni? Ne baš. HRT je najozbiljnije shvatio važnost tog događaja i posvetio mu gotovo cjelodnevni program na svom prvom kanalu.

Bilo je tu bezbroj pripremljenih reportaža, okruglih stolova, HRT-ovi novinari zatekli su se na granicama sa Srbijom, BIH i Slovenijom, ukratko bio je to zamašan pothvat, kakav se i očekuje od najmoćnije medijske kuće u Hrvatskoj.

Jesmo li nešto posebno zapamtili od svega što su nam pripremili? Tek jednu emisiju, “Nedjeljom u dva”, koju je iz Berlina vodio povremeno kontroverzni Aleksandar Stanković.

Za sugovornika je odabrao hrvatskog kulturnog teoretičara i filozofa Borisa Budena, koji u Njemačkoj živi i radi već godinama, i koji je u 60 minuta posijao dostatno sumnji u odnosu na euforičnost svojih sunarodnjaka prema ulasku u civiliziranu Europu. Emisija je, zapravo, bila daleko od dobre, no odluka HRT-a da barem jednim dnevnim prilogom napravi odskok u odnosu na prevladavajuće himničko raspoloženje, zavrjeđuje svaku pohvalu.

Nova TV ponijela se krajnje ziheraški. Večer ranije organizirala je koncertni spektakl “Nova zvijezda Europe”, s prijenosima iz Dubrovnika i Vukovara: u prvom je nastupila Severina, reciklirajući svoj show u režiji slovenskog maga Tomaža Pandura, a u drugom su dominirali Colonia i Prljavo kazalište.

Gledanost je vjerojatno bila solidna, jer se te večeri o ulasku u Europu nije još toliko razglabalo, ali je program bio suviše dugačak i dosadan. U nedjelju je Nova TV pokazala kako se dinamično može predstaviti dolazak stranih političara u Banske dvore, s kombinacijom studija i živog prijenosa, imala je na raspolaganju i svog raspoloženog političkog komentatora Mislava Bagu, međutim, sve je trajalo prekratko, a kada su počela slavlja po velikim hrvatskim gradovima, počela je bosanska serija “Lud, zbunjen, normalan”. Bolje čestitke ulasku Hrvatske u Europsku uniju nisu mogli smisliti!

RTL je ostao u sredini. Ispunio je nedjeljnu večer prijenosom uživo iz nekoliko gradova (u Rijeci im je slika bila povremeno katastrofalna), ali su, za razliku od HRT-a čitav spektakl predstavili kao revijalnu priredbu.

Povremeno su u tome imali uspjeha. Nešto ranije je Milada Privora, nekadašnja šefica protokola u Uredu hrvatskog predsjednika, uglavnom statirala na HRT-ovom okruglom stolu, a nešto kasnije, na Trgu bana Jelačića, iskreno je priznala RTL-ovim novinarima kako je krajnji nonsens da su Zoran Milanović i Ivo Josipović imali ista odijela i kravate dok su primali strane državnike. “Kada su vidjeli kako su se odjenuli, zašto se nisu presvukli, žene bi to svakako napravile”, zaključila je. To je bila prava televizija, a toga smo jučer tako malo vidjeli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. srpanj 2024 08:21