PLENKOVIĆ JASAN

‘Nemam ništa protiv Zlate Đurđević, ali ona je za nas završena priča. Ne možemo oprostiti‘

Nije ništa osobno, ni loše. Ona je sigurno ugledna profesorica, ali u ovoj situaciji napravila je neke krive izbore - kazao je premijer
Zlata Đurđević
 Cropix, Vesna Veselić

Premijer Andrej Plenković progovorio je i o zavrzlami oko izbora za predsjednicu Vrhovnog suda. Podsjetimo, Milanovićeva kandidatkinja Zlata Đurđević najavila je da će e javiti na ponovljeni natječaj, ali problem je što su iz HDZ-a već potvrdili da je neće potvrditi u Saboru.

- Ne može nešto što je razvidno svakom tko je racionalan da ide krivo, ne može završiti dobro. Samu sebe je pustila da bude kandidat u nezakonitoj proceduri. Milanović ma čudna shvaćanja, smatra da bi kao profesor prava može tumačiti pravne norme. On a može imati mišljenje, a pravne norme tumači ustavni sud. Propustila je natječaj, a sada ide s izmjenama da je prihvaćanje predsjednikove ponude ne diskreditira. Tko hoće biti predsjednik Vrhovnog suda, mora poštivati zakone i tu je za nas završena priča. Jedna stručnjakinja je prihvatila biti kandidat u nezakonitoj proceduri i tu je cijeli point. Ne može se oprostiti. Ne dekuražiram ja, samo kažem politički stav - rekao je Plenković i nastavio:

- Ona se sama diskvalificirala, većina ju neće podržati. Nema sukoba, nema dvije strane u rovovima od kojih svatko hoće svog. HDZ nema svog kandidata, zato i postoji javni poziv, a onda predsjednik RH pita za mišljenje i odabere nekoga od njih, a onda kaže - neću, pišite novi natječaj. Nemam ništa protiv prof. Đurđević. Tako se sad dogodilo, ona neće biti predsjednik Vrhovnog suda, bit će netko drugi i doviđenja. Ova tema nije bila nužna za hrvatsku političku scenu. Sukoba nema, teza da se nekoga ne želi izabrati je smiješno. Ta teza o šapi HDZ-a na pravosuđu je totalno politizirana, da je HDZ tako utjecajan na pravosuđe, valjda ne bi bilo ovakvih presuda. Ja, recimo, prije nisam čuo za suce u Osijeku. Stvara se površna slika i horizontalno blaćenje, kao da svi suci u Hrvatskoj ne vrijede. Ako ima korumpiranih, treba se ispitati i razriješiti.

Još malo o Zlati Đurđević...

- Nije ništa osobno, ni loše. Ona je sigurno ugledna profesorica, ali u ovoj situaciji napravila je neke krive izbore - kazao je i dodao kako Milanović dosad nije nikakav kontakt ni namjeru pokazao za razgovorom.

- Grbin je rekao čak 'što ga briga za zakon'. Zamislite da je to rekao netko iz HDZ-a. A ovo je ispala kao mala šala, pa što sad. Da nije smiješno, bilo bi tragično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 07:31