PRESUŠIO IZVOR

Nema Sanadera, nema reketa: HDZ-u 2009. 12,1 milijun kuna od donacija, a lani jedva 760.000

Prije su se tvrtke natjecale tko će im više donirati, a sada izbjegavaju Hrvatsku demokratsku zajednicu
Zagreb, 221010.Sabor, Markov trg.Redovita sjednica Sabora.Novi zastupnik Ivo Sanader dolazi u sabor.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Odlazak Ive Sanadera najprije s mjesta šefa stranke, a zatim i njegovo izbacivanje iz HDZ-a zaustavili su donacije vladajućoj stranci. Lani je HDZ dobio 12 puta manje novca od donacija nego 2009. godine.

Od donacija tvrtki i privatnih osoba vladajuća je stranka lani dobila “sitniš” od 760.000 kuna, a 2009. taj je iznos bio čak 12,1 milijun kuna. Na popisu onih koji su im dali donaciju 2009. bila je čak 161 tvrtka, a prošle je godine novac HDZ-u došao od samo 12 tvrtki koje su ukupno dale 567.500 kuna te još 192.000 od privatnih donatora.

Crni fondovi

Samo godinu dana prije bilo je tvrtki koje su pojedinačno davale i više od pola milijuna kuna, a sada sve donacije pravnih osoba iznose toliko.

To pokazuje najnovije financijsko izvješće HDZ-a koje je objavljeno jučer nakon što ga je stranka poslala Državnom uredu za reviziju. Prema zakonu, sve parlamentarne stranke najkasnije do 2. ožujka moraju prijaviti stanje svojih financija za proteklu godinu.

U Sanaderovu sefu pronašli pola milijuna eura keša

Ono je, pak, pokazalo da je HDZ, nakon što su se godinama mnoge tvrtke natjecale tko će im uplatiti više novca i tako se dodvoriti onima koji drže vlast, postao nepoželjan za donacije. Naravno, prihodi koje je HDZ od 2008. dužan prijavljivati samo su dio novca koji je dolazio u vladajuću stranku s obzirom na to da su istrage pokazale kako su uz legalne fondove postojali i oni crni.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 12:13