VODA DO KOLJENA

'Nema rješenja za poplave na Stradunu'

Dubrovnik, 210610.Uslijed jakog pljuska koje je padalo na podrucju Dubrovnik poplavljen je centr Dubrovnika.Na fotografiji: Stradun pod vodom.Foto: Mark Thomas / DUBROVACKI VJESNIK / CROPIX
 Mark Thomas / DUBROVACKI VJESNIK

DUBROVNIK – Količinu kiše koja se u ponedjeljak ujutro sručila na povijesnu jezgru Dubrovnika, poplavivši Stradun do razine koljena, nemoguće je riješiti – tvrdi dubrovački dogradonačelnik zadužen za komunalne poslove, Niko Šalja.

Sustav odvodnje u povijesnoj jezgri očišćen je i rekonstruiran nedavno, ali jednostavno nije tih dimenzija koje mogu „progutati“ toliku količinu oborina, objasnio je.

Građanima Dubrovnika i njihovim gostima koji su mokri gacali u vodi do koljena ista će se slika, po svemu sudeći, ponavljati za svake jače kiše na jugu Hrvatske i u ostalim dijelovima grada, ne samo uskom središtu unutar zidina. Jaka kiša u Dubrovniku uzrokuje i velike prometne kaose, kolone, zastoje. Projekti koji bi mogli riješiti sve te probleme koje izazove nevrijeme u Dubrovniku, postoje, kaže Šalja, ali se uskoro neće realizirati.

- To su veliki zahvati za koje nema sluha, a ni novaca. Postojeći šahtovi nisu začepljeni, jednostavno ih nema dovoljno, ali projekti postoje. Kada bi se riješila odvodnja u Hebrangovoj i Zagrebačkoj ulici, zasigurno bi se za pedeset posto riješio i problem Vukovarske u kojoj je uvijek najviše vode budući se u nju sve „slijeva“.

Jako nevrijeme koje se najavljivalo danima unaprijed nije mimoišlo ni Dubrovnik ali je, na sreću, trajalo svega nekoliko sati. Koliko je kiše palo po metru četvornom u dva sata tijekom kojih je poplavila stara gradska jezgra, meteorološka postaja Gorica nije mogla zabilježiti jer je „oblak prošao mimo njih“, pojašnjava dežurni.

No, podaci kojima raspolažu govore kako je tijekom ponedjeljka na dubrovačko područje palo 47 litara kiše po metru četvornom. I temperatura zraka se značajno snizila, pa je u jednom trenutku iznosila svega 16 stupnjeva koji su bili sve prije nego ugodni za užitak u prvom kalendarskom ljetnom danu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 12:48