NESTALI U IZVJEŠTAJU

Nema ni traga incidentima i napadima na misije HV-a

Izbačene su informacije o psihičkoj borbenoj spremnosti vojnika kao i podaci o strukturi kaznenih djela
 Vlado Kos/CROPIX

ZAGREB - Saborski zastupnici ovih bi dana trebali raspravljati o Godišnjem izvješću o spremnosti obrambenog sustava za 2009. godinu koje je sastavilo Ministarstvo obrane. U usporedbi s dosadašnja četiri izvještaja ovaj je kvalitativno i informativno najlošiji.

Izvješće je uopćeno i u odnosu na prošlogodišnja izostavljene su konkretne informacije o stanju naoružanja opreme, infrastrukturi, incidentnim situacijama u Afganistanu.

Ministarstvu obrane očito je cilj uvjeriti parlamentarne zastupnike kako u Oružanim snagama problema zapravo i nema, a i oni koji se pojave rješavaju se brzo i kvalitetno.

Izbačeni podaci

Takvom dojmu pridonosi i ogromna količina birokratskih floskula koje zapravo ništa ne objašnjavaju, ali popunjavaju bjelinu papira. Jedna od takvih tipično strukturiranih rečenica glasi: “Nakon prijema Republike Hrvatske u punopravno članstvo u NATO intenzivirane su aktivnosti u procesu prelaska s koncepta individualne obrane na kolektivnu obranu, proces se odvija kontinuirano te će pratiti promjene unutar Saveza”.

Prvi Godišnji izvještaj o spremnosti obrambenog sustava pred zastupnike je 2005. godine stavio ministar Berislav Rončević. Taj izvještaj bio je prava senzacija jer je realno prikazana situacija o stanju borbene tehnike, opreme i naoružanja, strateškim rezervama, infrastrukturi. Javnost je tada prvi put doznala koliko je stanje loše.

Pet godina poslije u Godišnjem izvještaju informacije o stanju borbene tehnike su uopćene, o strateškim rezervama ni riječi. Izbačene su informacije o psihičkoj borbenoj spremnosti vojnika, detaljni podaci o strukturi kaznenih djela. Nema ni spomena o incidentima u Afganistanu gdje su četvorica vojnika odbila zapovijed te su vraćena u Hrvatsku, osmorica vojnika su se našla na meti talibana, a nekoliko vojnika se samo ranilo.

Nije spomenut ni pripadnik BSD-a koji je u selu s pretežito srpskim stanovništvom pucao po vikendici da bi došao do hrane.

Godinu i pol oglušivanja

Iz izvještaja saborski zastupnici ne mogu doznati ništa ni o građevinskim pothvatima načelnika Glavnog stožera generala Josipa Lucića u vojnoj bazi Kovčanje na Malom Lošinju niti koliko je MORH izdvojio novca za nabavu novih odora ni koliko je kompleta ugovoreno.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu Boris Šprem kaže da je Odbor jednoglasno prihvatio ovaj izvještaj jer zapravo nemaju nikakvih informacija da je situacija drukčija od one koja se opisuje u izvješću. Tako navodi kako Odbor nikad nije dobio informaciju što je s četvoricom vojnika koji su vraćeni iz Afganistana iako je državni tajnik Pjer Šimunović obećao dati informaciju.

Nadalje, tvrdi Šprem, MORH mjesecima odbija organizirati posjet Odbora u zapovjedništva sve tri grane Oružanih snaga, te se već više od godinu i pol dana oglušuje na traženje Odbora da posjete vojnike u Afganistanu.

Dogodilo se, a nema u izvještaju

- U Afganistanu napadnuto osam vojnika. Oni uzvratili vatrom;oštećeno vozilo

- Četvorica pripadnika Vojne policije u Afganistanu odbili izvršiti zadaću i vraćeni u Hrvatsku

- Samoranjavanje vojnika u Chagcharanu

- U selu Bralovac pripadnik BSD-a tijekom obuke preživljavanja pucao u vrata vikendice, provalio i uzeo hranu

- Oružane snage preuzele prva oklopna vozila tvrtke Patria

- Sa tvrtkom Kongsberg završeni pregovori o nabavci vatrene stanice za oklopno vozilo

- Potpisan četverogodišnji ugovor vrijedan 30 milijuna kuna za nabavku nove odore

- Potpisan Ugovor o kupnji prvih 1000 pušaka od od tvrtke HS Produkt

- Izdana zapovjed da pedeset posto vojnika mora iskoristiti godišnje odmore i slobodne dane kako bi se uštedjelo

- Vlada donjela odluku o izdvajanju Zrakoplovno tehničkog zavoda iz vojnog sustava što nije učinjeno

- Nema podataka o strateškim rezervama goriva

- Nema detalja o stanju opreme i naoružanja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 11:14